Kilka pytań początkującego piwowara

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Hubert87
    • 2024.11

    Kilka pytań początkującego piwowara

    Witam wszystkich,

    Jestem tutaj nowy, tydzień temu uwarzyłem swoją pierwszą warkę z brewkita - lager, coopers

    Potrzebuje rady i i mam nadzieje że mi pomożecie.

    Wszystko zrobiłem zgodnie z przepisem starając się unikać podstawowych błędów (np. dodałem słód zamiast cukru). Zgodnie z instrukcja już po tygodniu można takie piwo butelkować.

    a) Jako że, nie chciałbym trzymać granatów w domu, czy jest jakieś "bezpieczne" stężenie cukru wyrażone w skali Ballinga przy którym można bez obaw takie piwo butelkować?
    Jeśli jest, to przyjmę je za kryterium przy decyzji: przelewać na cichą czy od razu butelkować.

    b) Jeśli cicha fermentacja -> Nie mam drugiego pojemnika fermentacyjnego, ale mam szklany gasior na wino. Nie wiem tylko czy przelać do gosiora i zostawić na tydzień cichej fermntacji a później: I) w dniu butelkowania przelać spowrotem do pojemnika fermentacyjnego (który ma kranik) czy może II) przelać na chwilę do gosiora, umyć pojemnik fermentacyjny i zdezynfekować po czym ponownie go użyć w cichej fermentacji?
    Obawiam się zakażenia brzeczki. Oczytałem się ze nie jest dobrze piwa napowietrzać, przelewać do naczyń (nawet jeśli zdezynfekowane to i tak pewne ryzyko...) itp. Odnośnie pierwszej opcji, teoretycznie mógłbym spróbować butelkować z gąsiora ale, chyba dla wygody zbiornik z kranikiem jest lepszym rozwiązaniem...

    c) Wiem, że piwo które swoje odleży w cichej fermentacji jest bardziej wyklarowane ale może takie nieco mętne jest smaczniejsze (pewnie to kwestia gustu)?

    d) Rozważam dokupienie rurki do butelkowania z reduktorem osadu, warto mieć?

    e) Może warto dokupić drugi zbiornik fermentacyjny?

    f) czy czujecie różnice w smaku miedzy piwem które fermentuje w pojemniku z tworzywa a takim ze szklanego gąsiora?

    Przepraszam jeśli powieliłem już istniejący wątek. Proszę o link jeśli podobny temat był juz poruszany, sam się nie dokopałem

    A no i czy możecie polecić dobrą literaturę? poradnik dla amatorów?

    Z góry dzięki
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10769

    #2
    Słód zamiast cukru? Chyba ekstrakt. Piwo sie butelkuje jak przefermentuje, czy to po 7 czy 14 dniach to zależy od drożdży, temperatury oraz fazy księżyca

    ad a
    jak odfermentuje to nie ma granatów chyba że przesadzisz z cukrem do refermentacji. Pomocny kalkulator


    ad b
    przelej do balona, po kilku dniach zlej do fermentora z kranikiem i dodaj do niego rozpuszczony cukier

    ad c

    rzecz gustu

    ad d

    Raczej cos takiego
    Akcesoria Sprzęt / różne Zaworek grawitacyjny - przyrząd do rozlewu piwa Zaworek otwiera się gdy przytkniemy go do dna butelki, zaś po jego podniesieniu zamyka się. Pozwala to na szybki i wygodny rozlew oraz minimalizuje natlenienie piwa. Rurka zaworka ma średnicę zewnętrzną 8 mm. Zawore


    ad e
    Obowiązkowo

    ad f
    Tylko Kopyr
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • amap
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2010.02
      • 98

      #3
      Musiałeś dać przykład 7+7? ;-)

      Comment


      • #4
        Dzieki za odpowiedzi i kalkulator

        Drugi fermentor juz kupiłem, jak również zaworek grawitacyjny oraz prosiarczyn potasu do odkazania.

        Przelałem na cichą. W miedzy czasie obejrzałem dwa odcinki Kopyra na yt w temacie butelkowania. Zauważylem, że stosuje on jakies chepipro OXI do dezynfekcji. Czym jest to rekomendowany srodek czy moge uzywac pirosiarczynu sodu badz potasu? Jakie sa wady i zalety w odniesieniu do pirosiarczynów?

        Z wyzej wymienionego filmu dowiedziałem sie ze po zabutelkowaniu piwa do zielonej butelki i pozostawieniu jej na słoncu (nawet umiarkowanym) na kilka godzin moze zepsuc smak/aromat. Jakie sa wasze doswiadczenia w tym temacie? Mam kilka butelek po perle i nie wiem czy ich uzyc.

        Gdy ostatnio dokupywałem sprzet w biowinie, sprzedawca powiedział ze fermentacja cicha powinna przebiegac bez rurki fermentacyjnej a z zaslepka. Szukam potwierdzenie czy tak własnie jest?

        No i jeszcze raz prosze o jakies poradniki i literature

        Comment

        • fidoangel
          Major Piwnych Rewolucji
          🥛🥛🥛
          • 2005.07
          • 3489

          #5
          Potrzebne tematy zebrane w pigułce masz w moim podpisie, miłej lektury.
          "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

          Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

          Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
          Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
          Sprawdź >>>Przewodnik<<<

          Comment

          • innerlife
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2016.02
            • 8

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
            ad f
            Tylko Kopyr
            ahhahaha, dobre dobre

            Comment


            • #7
              Jeszcze duzo piwa przez nalewaki przeplynie nim przerobie te tematy. Dzieki fidoangel :-)

              Comment

              Przetwarzanie...
              X