Mam na burzliwej AIPA 15 BLG, ok. 23 l. Jak na razie dałem 50g Chinooka na gorączkę (60min), 50 Mozaica (po 25g na 20 i 10 min) i 50 Ahtanum po gotowaniu. Mam jeszcze 100g Citry i zastanawiam się czy dodawać wszystko, czy połowę no i na ile czasu. Jakieś propozycje?
Chmiel na zimno, kilka pytań
Collapse
X
-
Całość albo połowa, na kilka dni przed końcem cichej spróbuj piwa i zdecyduj, czy potrzeba mocnego czy łagodnego kontrapunktu "citrowego"
A dać trzeba właśnie pod koniec cichej, na kilka dni jak piwo już jest ładnie ułożone."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<< -
Comment
-
"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
Comment
Related Topics
Collapse
-
Urocze miasteczko Zwettl miałem okazję zwiedzić w sobotę 7 grudnia.
Tą okazją był przejazd specjalnym pociągiem adwentowym, zestawionym z dwuosiowych wagonów i parowozu.
Rozkładowe pociągi pasażerskie nie dojeżdżają do Zwettl już od kilkunastu lat.
Godzinną przerwę...-
Channel: Austria
2024-12-20, 12:06 -
-
W środkowej części północnej Islandii - w osadzie liczącej ledwie stu kilku mieszkańców - powstał pierwszy w tym kraju (o surowym klimacie) mikrobrowar.
Árskógssandur (zamiennie: Litli-Árskógssandur) to niewielka miejscowość na zachodnim wybrzeżu najdłuższego (około 60 km długości...-
Channel: Islandia
2024-09-28, 23:39 -
-
-
Channel: Giełda: kupię - sprzedam - zamienię
2024-07-29, 21:13 -
-
Cześć,
znalazłem ciekawą recepturę i zamierzam uwarzyć azjatyckiego ale z dodatkiem kolendry, trawy cytrynowej, liści kaffiru i świeżego startego imbiru. Do tego chmielenie na zimno (Styrian Golding Bobek - 50g). Kolendra idzie do gara podczas chmielenia.
Jak...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Po raz pierwszy robię piwo które chmiele na zimno. W piątek wrzuciłem na cicha torebkę z chmielem , no i dzisiaj postanowiłem zajrzeć i moim oczom ukazała się coś takiego https://zapodaj.net/159d791bc8bf3.jpg.html.
Co prawda z fermentatora pachnie ładnie , niby czytałem że chmielenie na...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment