APA- podrasowanie zestawu z ekstraków

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • pawel4322
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2016.02
    • 3

APA- podrasowanie zestawu z ekstraków

Cześć, będę warzył swoje pierwsze piwo, i aby zaoszczędzić na przesyłce chcę zamówić wszystko z jednego sklepu. Ponieważ to moja pierwsza warka chce uwarzyć piwo z ekstraktów z samodzielnym chmieleniem. Padło na APA i zestaw http://www.homebrewing.pl/piwo-ameri...tow-p-662.html Patrząc na inne receptury wydaje się w niej dość mało chmielu. Czy macie jakieś pomysły jak ulepszyć tą recepturę, jakie chmiele,na jaki czas i w jakiej ilości ? Może Amarillo, który podobno dobrze się komponuje z Citrą i Simcoe ?
  • puhacz
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2014.11
    • 29

Jeśli to Twoje pierwsze piwo to zrób według instrukcji. Na modyfikacje przyjdzie czas z następnym warkami.
    Albo od razu zrób AIPĘ

Comment

• pawel4322
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2016.02
      • 3

Niby tak, ale wydaje mi się, że skoro i tak będę samodzielnie chmielił to lekka modyfikacja nie sprawi mi problemu. Zależy mi na informacji odnośnie ilości, rodzajów i na jaki czas mam wrzucić chmiel.

Comment

• puhacz
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2014.11
        • 29

W takim razie do zestawu dokup chmiele z przepisu który Ci się najbardziej spodobał i nachmiel brzeczkę wg tego przepisu.
        A chmiele dołączone do zestawu schowaj "na zaś".

Comment

• pawel4322
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2016.02
          • 3

Mogę skorzystać normalnie z receptury na bazie słodów, czy jest jakaś różnica przy warzeniu z ekstraktów ?

Comment

• puhacz
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2014.11
            • 29

IMHO nie ma żadnej różnicy.
            Ostatnia zmiana dokonana przez puhacz; 2016-02-14, 14:18.

Comment

• innerlife
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2016.02
              • 8

tego chmielu w zestawie jest za malo. ja tydzien temu tez warzylem z ekstraktow i mialem 20 gram Zeusa na goryczke i 50 gram mosaica na aromat. do tego dokupilem jeszcze amarillo i chinooka. W sumie dalem 20g na goryczke (nie chce by piwo bylo zbyt goryczkowe bo chce poczestowac znajomych), 15 na smak, i 20na aromat na 5 minut przed gotowaniem. do tego na cicha wrzuce jeszcze conajmniej 25g amarillo.

Comment

• heppens
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2015.11
                • 83

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika puhacz Wyświetlenie odpowiedzi
                Jeśli to Twoje pierwsze piwo to zrób według instrukcji. Na modyfikacje przyjdzie czas z następnym warkami.
                Albo od razu zrób AIPĘ
                Zgadzam się, bez sensu kombinować z chmielem przy APA. Chcesz opór chmiel to zrób AIPA. Nie kombinuj przy pierwszej warce

Comment

Przetwarzanie...
                X