Cześć, będę warzył swoje pierwsze piwo, i aby zaoszczędzić na przesyłce chcę zamówić wszystko z jednego sklepu. Ponieważ to moja pierwsza warka chce uwarzyć piwo z ekstraktów z samodzielnym chmieleniem. Padło na APA i zestaw http://www.homebrewing.pl/piwo-ameri...tow-p-662.html Patrząc na inne receptury wydaje się w niej dość mało chmielu. Czy macie jakieś pomysły jak ulepszyć tą recepturę, jakie chmiele,na jaki czas i w jakiej ilości ? Może Amarillo, który podobno dobrze się komponuje z Citrą i Simcoe ?
APA- podrasowanie zestawu z ekstraków
Collapse
X
-
tego chmielu w zestawie jest za malo. ja tydzien temu tez warzylem z ekstraktow i mialem 20 gram Zeusa na goryczke i 50 gram mosaica na aromat. do tego dokupilem jeszcze amarillo i chinooka. W sumie dalem 20g na goryczke (nie chce by piwo bylo zbyt goryczkowe bo chce poczestowac znajomych), 15 na smak, i 20na aromat na 5 minut przed gotowaniem. do tego na cicha wrzuce jeszcze conajmniej 25g amarillo.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika puhacz Wyświetlenie odpowiedziJeśli to Twoje pierwsze piwo to zrób według instrukcji. Na modyfikacje przyjdzie czas z następnym warkami.
Albo od razu zrób AIPĘ
Comment
-
Comment