końcowe BLG na poziomie 5 w Belgian Tripel

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Gustoo
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2015.07
    • 5

    końcowe BLG na poziomie 5 w Belgian Tripel

    Cześć,

    razem z kolegą kilka dni temu rozlewaliśmy naszą drugą warkę, Belgian Tripel. Rozlew przesunęliśmy o kilka dni ponieważ BLG było na poziomie 5. Mieliśmy nadzieję, że przez kilka dni jeszcze zejdzie ale nic nie ruszyło. W czym problem? Powinno nam wyjść 20L, a wyszło 18L. Czy dużym błędem było nie dodanie wody do brzeczki by uzyskać 20L? Przed dodaniem drożdży mieliśmy w wiadrze 19L, a na cichej zostało nam już jedynie 18L. Poniżej surowce:

    Belgian Tripel, 18,0°Blg, alk. 6,2%

    słody: pale ale Weyermann® 1,0 kg, monachijski typ I Weyermann® 5,0 kg, Carabelg® Weyermann® 1,0 kg, Caramunich typ I Weyermann® 1,0 kg
    chmiele: Styrian Golding (SLO) 120 g (granulat), Aramis (FR) 60 g (granulat)
    drożdże: Safbrew Abbaye 11,5 g
    dodatki: cukier brązowy belgijski kandyzowany 300 g

    fermentacja burzliwa 7 dni, cicha 21 dni + 5 dni dodatkowych.
  • fidoangel
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛
    • 2005.07
    • 3491

    #2
    To czy dolaliście czy nie jest zupełnie bez znaczenia.
    "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

    Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

    Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
    Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
    Sprawdź >>>Przewodnik<<<

    Comment

    • heppens
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2015.11
      • 83

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
      To czy dolaliście czy nie jest zupełnie bez znaczenia.
      Poza tym, że otrzymali mniej, ale mocniejszego piwa.

      Comment

      • reddmb
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2016.01
        • 41

        #4
        moim zdaniem 5 Blg na końcu to jest ok.

        Comment

        Przetwarzanie...
        X