Cześć,
razem z kolegą kilka dni temu rozlewaliśmy naszą drugą warkę, Belgian Tripel. Rozlew przesunęliśmy o kilka dni ponieważ BLG było na poziomie 5. Mieliśmy nadzieję, że przez kilka dni jeszcze zejdzie ale nic nie ruszyło. W czym problem? Powinno nam wyjść 20L, a wyszło 18L. Czy dużym błędem było nie dodanie wody do brzeczki by uzyskać 20L? Przed dodaniem drożdży mieliśmy w wiadrze 19L, a na cichej zostało nam już jedynie 18L. Poniżej surowce:
Belgian Tripel, 18,0°Blg, alk. 6,2%
słody: pale ale Weyermann® 1,0 kg, monachijski typ I Weyermann® 5,0 kg, Carabelg® Weyermann® 1,0 kg, Caramunich typ I Weyermann® 1,0 kg
chmiele: Styrian Golding (SLO) 120 g (granulat), Aramis (FR) 60 g (granulat)
drożdże: Safbrew Abbaye 11,5 g
dodatki: cukier brązowy belgijski kandyzowany 300 g
fermentacja burzliwa 7 dni, cicha 21 dni + 5 dni dodatkowych.
razem z kolegą kilka dni temu rozlewaliśmy naszą drugą warkę, Belgian Tripel. Rozlew przesunęliśmy o kilka dni ponieważ BLG było na poziomie 5. Mieliśmy nadzieję, że przez kilka dni jeszcze zejdzie ale nic nie ruszyło. W czym problem? Powinno nam wyjść 20L, a wyszło 18L. Czy dużym błędem było nie dodanie wody do brzeczki by uzyskać 20L? Przed dodaniem drożdży mieliśmy w wiadrze 19L, a na cichej zostało nam już jedynie 18L. Poniżej surowce:
Belgian Tripel, 18,0°Blg, alk. 6,2%
słody: pale ale Weyermann® 1,0 kg, monachijski typ I Weyermann® 5,0 kg, Carabelg® Weyermann® 1,0 kg, Caramunich typ I Weyermann® 1,0 kg
chmiele: Styrian Golding (SLO) 120 g (granulat), Aramis (FR) 60 g (granulat)
drożdże: Safbrew Abbaye 11,5 g
dodatki: cukier brązowy belgijski kandyzowany 300 g
fermentacja burzliwa 7 dni, cicha 21 dni + 5 dni dodatkowych.
Comment