Pszeniczne WES - tuning pytanie początkującego

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • aothunterpl
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2012.09
    • 12

    #1

    Pszeniczne WES - tuning pytanie początkującego

    Witam wszystkich przymierzam się do mojej II warki

    (I - Stout copersa)


    Ponieważ bardzo lubię przenniczaki chciałbym puszkowca lekko lub i mocnej poprawić.

    Mianowicie bardzo cenie sobie aby piwo pszeniczne było naprawdę pszeniczne czyli miało w sobie wyczuwalny w większym stopniu posmak tego zboża.
    A zarazem nie było wodniste tylko pełne i rześkie nie musi być przesadnie nagazowane.


    Nie interesują mnie również pożądane nuty goździków i bananów gdyż akurat za tym nie przepadam.

    Chciałbym w tym wypadku poeksperymentować i zobaczyć czy uda mi się w brewkicie poprawić faktycznie intensywność smaku na faktyczny posmak pszenicy



    prosiłbym o pomoc co mógłbym zmodyfikować i poprawić


    W tej chwili jestem w posiadaniu puchy słodu 1.7KG WES

    Chwiałbym dodać do mojej mikstury zboża pszenicy (jeszcze nie wiem czy mam to gotować w odp temperaturze i dodać do brzeczki czy może użyć płatków o ile takowe dostanę gdzieś chyba, że sam zrobię

    Druga sprawa czy podmiana drożdy na takie których efektem ubocznym nie będą goździki i banady coś poprawi i czy jest wogóle szansa takowe dobrać ?

    Z góry dziękuje za odpowiedź.


    pozdrawiam
  • heppens
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2015.11
    • 83

    #2
    Zupełnie nie rozumiem konceptu. Masz do wyboru aktualnie coś koło 130 styli piwa, a upierasz się na jeden i chcesz wywalić z niego wszystkie cechy charakterystyczne. Poczytaj sobie opisy cech styli i dobierz taki który bardziej pasuje do Twojego celu, bo pszeniczne to moim zdaniem chybiony pomysł.

    Comment

    Related Topics

    Collapse

    • Piotr7
      drożdże dla początkującego
      Piotr7
      Witam!
      Jestem nowy w warzeniu. Bardzo lubię piwo, jego koneserem jestem od dawna. i dlatego zdecydowałem się zacząć warzyć.
      Wciąż przeglądam forum, jest tu mnóstwo informacji i jeszcze wiele do nauczenia się. ale chciałbym się dowiedzieć jakie drożdże polecacie dla początkującego?...
      2024-12-09, 14:24
    • Javox
      Racibórz, Raciborskie Pszeniczne
      Javox
      Ekstrakt 12.0*, alko 5.5%.
      Chmiela: Marynka, Lubelski.

      Piana - więcej na początku potem pełna warstewka.
      Lacing - sporo.
      Gaz - średni.
      Barwa - zamglony bury, blady pomarańczowy.
      Aromat - słodkawa, owocowość weizenowa.
      Smak - lekko słodkawe, kwaskowe,...
      2024-11-11, 16:02
    • chmielakikrasnystaw
      Chmielaki Krasnostawskie 2019
      chmielakikrasnystaw
      KONSUMENCKI KONKURS PIW
      49. OGÓLNOPOLSKIE ŚWIĘTO CHMIELARZY I PIWOWARÓW „CHMIELAKI KRASNOSTAWSKIE 2019”
      PIWA ZGŁOSZONE

      Piwa dolnej fermentacji:
      Kategoria 1 Piwa jasne w stylu Light Beer o zawartości alkoholu do 3,9% obj.
      1. Primator Pumpa – Pivovar...
      2019-08-07, 13:51
    • dadek
      Nowy Browar Gdański, Pszeniczne
      dadek
      Ekstrakt 12°Blg, alk. 4,3%.
      Ciemnożółta barwa, piwo całkowicie mętne.
      Aromat wyraźny wytrawno-owocowy i drożdżowy.
      Piana niewysoka (do 2 cm) ale równomierna, utrzymuje solidny kożuch, zostawia trochę plam na szkle.
      W smaku czuć sporo bananów ale nie słodkich,...
      2022-11-04, 22:48
    • Javox
      Łomża, Białe Pszeniczne
      Javox
      Pszenica z alko 5.0%

      Piana - po jakimś czasie zostaje pełna warstewka.
      Lacing - coś było.
      Gaz - średni.
      Barwa - zamglony, jasny żółto pomarańczowy.
      Aromat - lekka cytrusowość.
      Smak - lekko słodkawe, cytrusy, skórka pomarańczowa i kolendra. Znikoma...
      2022-07-26, 20:20
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...