Pszeniczne WES - tuning pytanie początkującego

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • aothunterpl
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2012.09
    • 12

Pszeniczne WES - tuning pytanie początkującego

Witam wszystkich przymierzam się do mojej II warki

(I - Stout copersa)

Ponieważ bardzo lubię przenniczaki chciałbym puszkowca lekko lub i mocnej poprawić.

Mianowicie bardzo cenie sobie aby piwo pszeniczne było naprawdę pszeniczne czyli miało w sobie wyczuwalny w większym stopniu posmak tego zboża.
    A zarazem nie było wodniste tylko pełne i rześkie nie musi być przesadnie nagazowane.

Nie interesują mnie również pożądane nuty goździków i bananów gdyż akurat za tym nie przepadam.

Chciałbym w tym wypadku poeksperymentować i zobaczyć czy uda mi się w brewkicie poprawić faktycznie intensywność smaku na faktyczny posmak pszenicy

prosiłbym o pomoc co mógłbym zmodyfikować i poprawić

W tej chwili jestem w posiadaniu puchy słodu 1.7KG WES

Chwiałbym dodać do mojej mikstury zboża pszenicy (jeszcze nie wiem czy mam to gotować w odp temperaturze i dodać do brzeczki czy może użyć płatków o ile takowe dostanę gdzieś chyba, że sam zrobię

Druga sprawa czy podmiana drożdy na takie których efektem ubocznym nie będą goździki i banady coś poprawi i czy jest wogóle szansa takowe dobrać ?

Z góry dziękuje za odpowiedź.

pozdrawiam
  • heppens
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2015.11
    • 83

Zupełnie nie rozumiem konceptu. Masz do wyboru aktualnie coś koło 130 styli piwa, a upierasz się na jeden i chcesz wywalić z niego wszystkie cechy charakterystyczne. Poczytaj sobie opisy cech styli i dobierz taki który bardziej pasuje do Twojego celu, bo pszeniczne to moim zdaniem chybiony pomysł.

Comment

Przetwarzanie...
    X