Pszeniczne WES - tuning pytanie początkującego

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • aothunterpl
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2012.09
    • 12

    Pszeniczne WES - tuning pytanie początkującego

    Witam wszystkich przymierzam się do mojej II warki

    (I - Stout copersa)


    Ponieważ bardzo lubię przenniczaki chciałbym puszkowca lekko lub i mocnej poprawić.

    Mianowicie bardzo cenie sobie aby piwo pszeniczne było naprawdę pszeniczne czyli miało w sobie wyczuwalny w większym stopniu posmak tego zboża.
    A zarazem nie było wodniste tylko pełne i rześkie nie musi być przesadnie nagazowane.


    Nie interesują mnie również pożądane nuty goździków i bananów gdyż akurat za tym nie przepadam.

    Chciałbym w tym wypadku poeksperymentować i zobaczyć czy uda mi się w brewkicie poprawić faktycznie intensywność smaku na faktyczny posmak pszenicy



    prosiłbym o pomoc co mógłbym zmodyfikować i poprawić


    W tej chwili jestem w posiadaniu puchy słodu 1.7KG WES

    Chwiałbym dodać do mojej mikstury zboża pszenicy (jeszcze nie wiem czy mam to gotować w odp temperaturze i dodać do brzeczki czy może użyć płatków o ile takowe dostanę gdzieś chyba, że sam zrobię

    Druga sprawa czy podmiana drożdy na takie których efektem ubocznym nie będą goździki i banady coś poprawi i czy jest wogóle szansa takowe dobrać ?

    Z góry dziękuje za odpowiedź.


    pozdrawiam
  • heppens
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2015.11
    • 83

    #2
    Zupełnie nie rozumiem konceptu. Masz do wyboru aktualnie coś koło 130 styli piwa, a upierasz się na jeden i chcesz wywalić z niego wszystkie cechy charakterystyczne. Poczytaj sobie opisy cech styli i dobierz taki który bardziej pasuje do Twojego celu, bo pszeniczne to moim zdaniem chybiony pomysł.

    Comment

    Przetwarzanie...
    X