witam, szukam w Zacnym Gronie sprawdzonego przepisu warzenia na Pils Czeski. Zależy mi na dobrym doborze chmielu , w odpowiedniej goryczce i aromacie. Priorytet chmielenia.
Pils Czeski - dobry przepis
Collapse
X
-
-
Wiele, bardzo wiele, w takich piwach zależy od wody, od jej twardości, od utrzymania pH zacieru i wody wysłodkowej.
Jakie piwa już uwarzyłeś, jak wyglądała goryczka?
Dobrego pilsa nie da sie uwarzyć "w/g przepisu" bo każdy piwowar ma "inną rękę", trzeba pokombinować, oczywiście zaczynając od sensownego składu.
Czyste, jasne piwa, to jest wyższa szkoła jazdy niż IPY-SRIPY"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
Swojego czasu uwarzyłem bardzo dobrego pilsa korzystając z gotowego zestawu dostępnego w sklepie browar biz. Zajrzyj tam - może jeszcze mają ten zestaw. Piwo wyszło świetne (wg mnie oczywiście) mimo tego, że nie posiadam lodówki ani zimnej piwnicy. Miałem szczęście, że było dość mroźna zima i piwo fermentowało w niskiej (stabilnej) temperaturze w komórce. Do tej pory był to mój jedyny dolniak. Bez lodówki czy zimnej piwnicy musisz liczyć na szczęście, że temperatura nie wzrośnie. Za dużo z tym nerwów i roboty. Rzeczywiście ipy/sripy są łatwiejsze "Nie samym piwem żyje człowiek ale...
Comment
-
-
....dlatego zależy mi na uzyskanie "sensownego składu" od osób, które mają w tym stylu doświadczenie. Chciałbym jeszcze w najbliższym czasie uwarzyć 2-3 warki tego typu. Na tą chwilę mam 18 warkę na koncie, raczej przewaga ciemnych, ale również i trochę pszeniczki. Oczywiście lubię "wariacje" w tematyce
Comment
-
-
Ja zacząłbym od tej lektury.
Moje doświadczenia sa zbyt małe (dwie wątki 10,5; 100% Pilzno; za pierwszym razem Marynka i Lubelski, za drugim tylko Oktawia) żeby pisać cokolwiek od siebie.Każde zwierzę koi dotyk
Blaszony
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mattijjah Wyświetlenie odpowiedziChciałbym jeszcze w najbliższym czasie uwarzyć 2-3 warki tego typu.
Na goryczkę np. marynka (ilość zależnie od preferencji), aromat po 25g żateckiego (ew. lublin/mittelfrueh) na 15 i 5 min. (ew. 10' i 0'). Potem będziesz wiedział już w którym kierunku iść
Zdrówko!
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedziWiele, bardzo wiele, w takich piwach zależy od wody, od jej twardości, od utrzymania pH zacieru i wody wysłodkowej.
Jakie piwa już uwarzyłeś, jak wyglądała goryczka?
Dobrego pilsa nie da sie uwarzyć "w/g przepisu" bo każdy piwowar ma "inną rękę", trzeba pokombinować, oczywiście zaczynając od sensownego składu.
Czyste, jasne piwa, to jest wyższa szkoła jazdy niż IPY-SRIPY
Comment
-
Comment