witam, szukam w Zacnym Gronie sprawdzonego przepisu warzenia na Pils Czeski. Zależy mi na dobrym doborze chmielu , w odpowiedniej goryczce i aromacie. Priorytet chmielenia.
Pils Czeski - dobry przepis
Collapse
X
-
-
Wiele, bardzo wiele, w takich piwach zależy od wody, od jej twardości, od utrzymania pH zacieru i wody wysłodkowej.
Jakie piwa już uwarzyłeś, jak wyglądała goryczka?
Dobrego pilsa nie da sie uwarzyć "w/g przepisu" bo każdy piwowar ma "inną rękę", trzeba pokombinować, oczywiście zaczynając od sensownego składu.
Czyste, jasne piwa, to jest wyższa szkoła jazdy niż IPY-SRIPY"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
Swojego czasu uwarzyłem bardzo dobrego pilsa korzystając z gotowego zestawu dostępnego w sklepie browar biz. Zajrzyj tam - może jeszcze mają ten zestaw. Piwo wyszło świetne (wg mnie oczywiście) mimo tego, że nie posiadam lodówki ani zimnej piwnicy. Miałem szczęście, że było dość mroźna zima i piwo fermentowało w niskiej (stabilnej) temperaturze w komórce. Do tej pory był to mój jedyny dolniak. Bez lodówki czy zimnej piwnicy musisz liczyć na szczęście, że temperatura nie wzrośnie. Za dużo z tym nerwów i roboty. Rzeczywiście ipy/sripy są łatwiejsze "Nie samym piwem żyje człowiek ale...Comment
-
....dlatego zależy mi na uzyskanie "sensownego składu" od osób, które mają w tym stylu doświadczenie. Chciałbym jeszcze w najbliższym czasie uwarzyć 2-3 warki tego typu. Na tą chwilę mam 18 warkę na koncie, raczej przewaga ciemnych, ale również i trochę pszeniczki. Oczywiście lubię "wariacje" w tematyceComment
-
Ja zacząłbym od tej lektury.
Moje doświadczenia sa zbyt małe (dwie wątki 10,5; 100% Pilzno; za pierwszym razem Marynka i Lubelski, za drugim tylko Oktawia) żeby pisać cokolwiek od siebie.Każde zwierzę koi dotyk
BlaszonyComment
-
Na goryczkę np. marynka (ilość zależnie od preferencji), aromat po 25g żateckiego (ew. lublin/mittelfrueh) na 15 i 5 min. (ew. 10' i 0'). Potem będziesz wiedział już w którym kierunku iść
Zdrówko!Comment
-
Wiele, bardzo wiele, w takich piwach zależy od wody, od jej twardości, od utrzymania pH zacieru i wody wysłodkowej.
Jakie piwa już uwarzyłeś, jak wyglądała goryczka?
Dobrego pilsa nie da sie uwarzyć "w/g przepisu" bo każdy piwowar ma "inną rękę", trzeba pokombinować, oczywiście zaczynając od sensownego składu.
Czyste, jasne piwa, to jest wyższa szkoła jazdy niż IPY-SRIPYComment
Related Topics
Collapse
-
Dziwny ten pils. Słodki. W tle nuty goryczkowe, ale naprawdę marginalne. Jako mieszkaniec Niemiec, nie jestem nauczony takich pilsów. Kolejny polski pils z woltażem 6%. Przecież to jest absurd i nie spełnia definicji tego gatunku. Barwa złota. Piana została. Zapach ziołowy, chmielowy. Tylko...
-
Channel: Piwo - konkretnie
-
-
Zacznijmy od tego, że spodziewałem się okocimskiego lagera udającego czeskiego pilsa. Browar przecież z kasy Carlsberga wybudowany, ale miło się rozczarowałem, choć idealnie nie było.
Już po podaniu widać opalizację, więc może nie jest dobrze wyleżakowany. Lekki diacetyl...-
Channel: Piwo - konkretnie
-
-
To jest następca ich dietetycznego pilsa (chyba "Dia" piwa wyszły z mody):
https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...di%C3%A4t-pils
tylko, że jeszcze bardziej odfermentowany. Z 11,1% ekstr. wyciągnęli 5,5% alk. Taki wynik w nie robi wrażenia na producentach polskich,...-
Channel: Niemcy
-
-
Piwo z małego browaru restauracyjnego w Görlitz, 100m od pieszego mostu granicznego. Określane jest jako czeski Pils. Alkohol 4,7%, ekstraktu brak, jest za to informacja o zalecanej temperaturze serwowania wynoszącej 6-7 stopni. Piwo jest mętne, co jest zaskakujące, jak na Pilsa. Zapach bardzo...
-
Channel: Niemcy
2024-11-20, 10:41 -
-
Znany browar z Górnej Frankonii.
Pils chmielony świeżymi szyszkami chmielowymi - Spalter Select, Spalter Perle,
11% ekstr.
4,9% alk.
Niefiltrowane
https://www.brauerei-kundmueller.de/...runhopfen-pils
...-
Channel: Niemcy
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment