Pils Czeski - dobry przepis

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mattijjah
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2016.02
    • 7

    Pils Czeski - dobry przepis

    witam, szukam w Zacnym Gronie sprawdzonego przepisu warzenia na Pils Czeski. Zależy mi na dobrym doborze chmielu , w odpowiedniej goryczce i aromacie. Priorytet chmielenia.
  • reddmb
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2016.01
    • 41

    #2

    Comment

    • mattijjah
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2016.02
      • 7

      #3
      dziękuję, choć przede wszystkim zależy mi na doświadczeniach i spostrzeżeniach z tego forum.

      Comment

      • anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10769

        #4
        Tam też są receptury osób z tego forum
        ps Kto teraz warzy pilsy? Teraz warzy sie ipy sripy
        Mniej książków więcej piwa

        Comment

        • reddmb
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2016.01
          • 41

          #5
          U mnie się robi Cesky lezak Swetly, zacieram rączki

          Comment

          • fidoangel
            Major Piwnych Rewolucji
            🥛🥛🥛
            • 2005.07
            • 3489

            #6
            Wiele, bardzo wiele, w takich piwach zależy od wody, od jej twardości, od utrzymania pH zacieru i wody wysłodkowej.
            Jakie piwa już uwarzyłeś, jak wyglądała goryczka?

            Dobrego pilsa nie da sie uwarzyć "w/g przepisu" bo każdy piwowar ma "inną rękę", trzeba pokombinować, oczywiście zaczynając od sensownego składu.

            Czyste, jasne piwa, to jest wyższa szkoła jazdy niż IPY-SRIPY
            "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

            Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

            Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
            Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
            Sprawdź >>>Przewodnik<<<

            Comment

            • m2200
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2013.10
              • 223

              #7
              Swojego czasu uwarzyłem bardzo dobrego pilsa korzystając z gotowego zestawu dostępnego w sklepie browar biz. Zajrzyj tam - może jeszcze mają ten zestaw. Piwo wyszło świetne (wg mnie oczywiście) mimo tego, że nie posiadam lodówki ani zimnej piwnicy. Miałem szczęście, że było dość mroźna zima i piwo fermentowało w niskiej (stabilnej) temperaturze w komórce. Do tej pory był to mój jedyny dolniak. Bez lodówki czy zimnej piwnicy musisz liczyć na szczęście, że temperatura nie wzrośnie. Za dużo z tym nerwów i roboty. Rzeczywiście ipy/sripy są łatwiejsze "
              Nie samym piwem żyje człowiek ale...

              Comment

              • mattijjah
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2016.02
                • 7

                #8
                ....dlatego zależy mi na uzyskanie "sensownego składu" od osób, które mają w tym stylu doświadczenie. Chciałbym jeszcze w najbliższym czasie uwarzyć 2-3 warki tego typu. Na tą chwilę mam 18 warkę na koncie, raczej przewaga ciemnych, ale również i trochę pszeniczki. Oczywiście lubię "wariacje" w tematyce

                Comment

                • mattijjah
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2016.02
                  • 7

                  #9
                  zgadzam się z uwarunkowaniami temperaturowymi, jednak ma zrobioną chłodziarkę na 4 warki, więc..., warto.....

                  Comment

                  • zasada
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    🥛🥛🥛
                    • 2007.05
                    • 232

                    #10

                    Ja zacząłbym od tej lektury.
                    Moje doświadczenia sa zbyt małe (dwie wątki 10,5; 100% Pilzno; za pierwszym razem Marynka i Lubelski, za drugim tylko Oktawia) żeby pisać cokolwiek od siebie.
                    Każde zwierzę koi dotyk
                    Blaszony

                    Comment

                    • colkurtz
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2007.05
                      • 65

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mattijjah Wyświetlenie odpowiedzi
                      Chciałbym jeszcze w najbliższym czasie uwarzyć 2-3 warki tego typu.
                      Zacznij od czegoś prostego, np. 100% pilzneńskiego.
                      Na goryczkę np. marynka (ilość zależnie od preferencji), aromat po 25g żateckiego (ew. lublin/mittelfrueh) na 15 i 5 min. (ew. 10' i 0'). Potem będziesz wiedział już w którym kierunku iść

                      Zdrówko!

                      Comment

                      • reddmb
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2016.01
                        • 41

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
                        Wiele, bardzo wiele, w takich piwach zależy od wody, od jej twardości, od utrzymania pH zacieru i wody wysłodkowej.
                        Jakie piwa już uwarzyłeś, jak wyglądała goryczka?

                        Dobrego pilsa nie da sie uwarzyć "w/g przepisu" bo każdy piwowar ma "inną rękę", trzeba pokombinować, oczywiście zaczynając od sensownego składu.

                        Czyste, jasne piwa, to jest wyższa szkoła jazdy niż IPY-SRIPY
                        Daj spokój piwo to nie apteka

                        Comment

                        Przetwarzanie...
                        X