Mocne piwo - dodatkowa partia drożdży przy butelkowaniu?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • m2200
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2013.10
    • 223

    Mocne piwo - dodatkowa partia drożdży przy butelkowaniu?

    Cześć, nawiązując do mojego ostatniego dylematu (opisanego tutaj: http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=116372 ) chciałbym zapytać czy dobrym pomysłem jest dodanie do mocnego piwa (np. 17 BLG) dodatkowych drożdży na etapie butelkowania?

    W przypadku mojego old ale'a (17 BLG) refermentacja nie ruszyła. Być może z powodu za niskiej temperatury podczas refermentacji. Czy dodatkowe drożdże dodane do butelek podczas rozlewu pomogą podczas refermentacji w razie za niskiej temperatury przechowywania czy jak temperatura jest za niska to i posiłki nie pomogą?

    Widziałem kiedyś pewnego vlogera piwnego, który wstrzykiwał dodatkowe drożdże do butelek (chyba whisky stout).
    Nie samym piwem żyje człowiek ale...
  • ART
    mAD'MINd
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2001.02
    • 23977

    #2
    Skoro ciepło nie pobudziło drożdży, to ja bym spróbował ustalić czy to drożdże są powodem czy może jakaś nieszczelność przy kapslowaniu a może źle rozmieszany cukier do refermentacji, jego za mała ilość czy... Jeśli to problem drożdży, młode piwo powinno być dalej słodkie.
    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

    Comment

    • m2200
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2013.10
      • 223

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
      Skoro ciepło nie pobudziło drożdży, to ja bym spróbował ustalić czy to drożdże są powodem czy może jakaś nieszczelność przy kapslowaniu a może źle rozmieszany cukier do refermentacji, jego za mała ilość czy... Jeśli to problem drożdży, młode piwo powinno być dalej słodkie.
      Butelki zakapslowane są na amen. Źle rozmieszany cukier? Hmmm...Z reguły wychodzi mi wszystko ok - robię roztwór wody z cukrem (bądź glukozą) nalewam trochę na dno, wlewam do fermentora piwo i dodaję resztę syropu. Tym razem zrobiłem tak samo.

      Za mała ilość cukru - byłoby to możliwe gdyby nie owe dwie buteleczki, które wstawiłem na okres refermentacji do szafki pod zlewem - piana była odpowiednia jak na old ale...

      Słodkie? Hmmm...słodkie jak nieprzefermentowana brzeczka nie jest. Wydaje mi się, że jest...słodowe.

      Poczekam jeszcze, spróbuję za jakiś czas. Nic się chyba nie da tu więcej zrobić.

      Dlatego pytałem czy warto dodać dodatkowe drożdże na wszelki wypadek przy dwóch dodatkowych warunkach - dość niskiej temperaturze przechowywania piwa oraz wysokiej zawartości alkoholu. Co o tym myślisz?
      Nie samym piwem żyje człowiek ale...

      Comment

      Przetwarzanie...
      X