W sobotę (06.03) uwarzyłem AIPA 15BLG. Niestety nie wiedziałem czy po dodaniu chmielu po gotowaniu powinienem je filtrować i po prostu schlodziłem je z osadami i zadałem drożdże (już wiem, że powinienem zdekantować). Fermentacja ruszyła dopiero po trzech dniach, ale wyglądało i pachniało ładnie. Dzisiaj po 10 dniach burzliwej zlałem na cichą. Zeszło bardzo ładnie do 3BLG, ale pachnie dziwnie w mojej ocenie( pierwsze piwo na tych drożdżach [M44] i pierwsze na amerykańskim chmielu więc ciężko powiedzieć czy odpowiednio. Dlatego pytanie do osób doświadczonych czy tak powinno być: zapach to taki dziwnie kwaśny, wymieszany z aromatem chmielu zapach, mam wrażenie, że dwutlenek węgla gryzący trochę w nos. W smaku wyraźna goryczka i nutka kwaskowa, chmiel mało wyczuwalny (na ok.23l 150g). I pytanie czy jest z nim wszystko ok? Czy poczuł bym, że piwo jest zepsute? Jakby się to objawiło?
Dziwny zapach piwa
Collapse
X
-
Na fermentacji może śmierdzieć, pachnieć, capić, waniać, grzmocić, walić - na tym etapie za bardzo nie należy się przejmować zapachami Na razie ćwicz cierpliwość a najlepiej zacznij kolejne piwo warzyć.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
Comment