Czołem piwowarzy!
Pytanie laickie, w skali laickosci 1-100, aż 110 :-)
Uwarzyłem AIPA 14 blg 100g chmieli przy warzeniu (40, 30, 30) i 60 na aromat (cotra, palisade i equinox) i niestety w piwie nie czuć chmielu... Nie było go czuć na cichej, ani trzy tygodnie po tym jak swobodnie sobie leżakowało w buteleczkach. Fermentacja burzliwa trwała 6 dni, a cicha 7.
Czy piwo się ułoży? Czy z chmielem, który jest przyprawą jest tak samo jak z innymi przyprawami, czyli żeby się przegryzła musi polezakować?
Nie ma żadnych podejrzanych aromatów w tym piwku, aldehyd octowy był na początku, ale to normalka. A piwka wyszło 19 litrów po warzeniu i 17.5 po zlaniu na cichą.
Pytanie laickie, w skali laickosci 1-100, aż 110 :-)
Uwarzyłem AIPA 14 blg 100g chmieli przy warzeniu (40, 30, 30) i 60 na aromat (cotra, palisade i equinox) i niestety w piwie nie czuć chmielu... Nie było go czuć na cichej, ani trzy tygodnie po tym jak swobodnie sobie leżakowało w buteleczkach. Fermentacja burzliwa trwała 6 dni, a cicha 7.
Czy piwo się ułoży? Czy z chmielem, który jest przyprawą jest tak samo jak z innymi przyprawami, czyli żeby się przegryzła musi polezakować?
Nie ma żadnych podejrzanych aromatów w tym piwku, aldehyd octowy był na początku, ale to normalka. A piwka wyszło 19 litrów po warzeniu i 17.5 po zlaniu na cichą.
Comment