Nie widze opcji edycji psota, ucze sie tego forum Zmieryzlem to bellinga i pokazuje niemal idelanie 7, czyli juz 5 ubylo, do ilu trzymac nim zlewac na cicha?
Na 0,5 litra 4g cukru, jak kupowalem te rzeczy do piwa to kupilem tez miarke do butelek 0.3/0.5/0.7 i sa tam 3 pojemniki ile dawac cukru, bo chyba lepsza jest to opcja by pomeirzyc i powsypywac pozniej wymieszac w butelce ten cukeir by sie rozpuscil niz po cicehj wlewac rozrobiony cukier do fermentatora i niepotrzebnie wsyztsko na nowo mieszac i osad ponownie zgarnac do butelek.
Ogladalem na YT filmik z robienia piwa i tam gosc mial taka fajna suszarke na butelki po myciu i pompke cisnieniowa w ktorej mial srodek dezynfekujacy, wygladalo to sprawnie, warto zainwestowac w to?
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ManiekCDL
po cicehj wlewac rozrobiony cukier do fermentatora i niepotrzebnie wsyztsko na nowo mieszac i osad ponownie zgarnac do butelek.
A może po cichej, zlewa sie czyste piwo do pojemnika z kranikiem i tam dodaje rozpuszczony cukier, miesza, i rozlewa do butelek.
Może po to jest cicha aby piwo się sklarowało
"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Dołącz do Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych i rozwijaj swoją pasję do piwowarstwa. Oferujemy wydarzenia, konkursy, edukację i wsparcie dla piwowarów w Polsce.
Dołącz do Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych i rozwijaj swoją pasję do piwowarstwa. Oferujemy wydarzenia, konkursy, edukację i wsparcie dla piwowarów w Polsce.
Dołącz do Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych i rozwijaj swoją pasję do piwowarstwa. Oferujemy wydarzenia, konkursy, edukację i wsparcie dla piwowarów w Polsce.
Dołącz do Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych i rozwijaj swoją pasję do piwowarstwa. Oferujemy wydarzenia, konkursy, edukację i wsparcie dla piwowarów w Polsce.
Kiedys wszystko dawałem na cichą, teraz robię to tylko dla piw chmielonych na zimno.
Mam w planie jednak zlewanie na cicha mimo wszystko.
Czyli lepiej po cichej zlac do czystego fermentatora i tam z cukrem wymieszac czy cukier w butelki i prosto z fermentatora po cichej wlewac, mieszac i kapslowac?
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ManiekCDL
Czyli lepiej po cichej zlac do czystego fermentatora i tam z cukrem wymieszac czy cukier w butelki i prosto z fermentatora po cichej wlewac, mieszac i kapslowac?
W sumie wszystko jedno ;-) Zalezy jak ci wygodnie - ja robiłem obie opcje - i w końcu wróciłem do tej drugiej
- Jeśli porządnie wymieszasz z cukrem w czystym fermentorze - to będzie ok.
Jeśli nie wymieszasz równomiernie ryzykujesz granaty.
- Jeśli butelkujesz od razu z fermentora - to nie tracisz czasu (ani środków czystości) na dezynfekcję i mycie drugiego fermentora. Suma sumarum - czasowo to wychodzi podobnie niż jak gdybys mieszał to z cukrem, tyle ze dodatkowo nie natleniasz piwa i nie ryzykujesz infekcji.
Wg mnie mieszanie takiego cukru w zakapslowanej butelce możesz sobie odpuscic - drożdże sobie z nim dadzą radę ;-)
W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza"....
Do tej pory nie było wątku, a tu już na mignęła druga warka.
Imperial Porter 9zł 0,33, 4 sztuki na Żabkę w składzie łuska kakao, chipsy dębowe-ale nie zdominowały, aframon=rajskie ziarna, przyzwoite parametry 26 i 10,5
Jako że pomału, lecz nieubłaganie zbliżam się do trzydziestki (oczywiście w kwestii ilości warek ), więc postanowiłem zaprezentować swój skromny, dotychczasowy piwowarski dorobek. Od początku skoczyłem na głęboką wodę i zacząłem zabawę z zacieraniem, czego oczywiście nie żałuję....
Comment