Witam. 36 Godzin temu nastawilem swoja pierwsza warke, przeczytałem, że po dniu powinna zacząć się fermentacja a u mnie ani jednego bombelka, stoi to w temp 22 stopni, rurka z wodą jest. Co może być nie tak? Robiłem z gotowego Brewika Pils. Proszę o pomoc, pozdrawiam.
Pierwsza warka, niepokój
Collapse
X
-
Napowietrzona?- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
-
-
podstawowe postępowanie jest takie, że:
- napowietrzasz brzeczkę w temp. zadawania drożdży (warząchwią trzeba bardzo mocno się namachać, lepiej korzystać do tego konkretnego celu ze stalowej, bo łatwiej dezynfekować).
- uwadniasz drożdże lub ew. wsypujesz bezpośrednio na lustro brzeczki (nie na pianę) - drożdże powinny mieć zbliżoną temp. jak brzeczka żeby nie doznały szoku.
- nic nie mieszasz po dodaniu drożdży
- ćwiczysz cierpliwość do 48-72h
- jak nadal nie widać oznak fermentacji - zaczynasz panikowaćOstatnia zmiana dokonana przez ART; 2016-02-19, 13:49.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzipodstawowe postępowanie jest takie, że:
- jak nadal nie widać oznak fermentacji - zaczynasz panikowaćCzy napija sie panowie piweczka?
Comment
-
-
Tak jak napisal Art, daj calosci jeszcze troche czasu, nie ma reguly. Rownie dobrze po kilku dniach moze sie okazac, ze pieknie przefermentowalo mimo braku "bombelkow". Tu rowniez nie ma reguly.
Ale poki co za wczesnie na wnioski.Czy napija sie panowie piweczka?
Comment
-
-
Bąbelki będą, śpij spokojnie"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
zapach gryzący w nos pewnie był, ok. Mierzyłeś może blg? Atreometr Nowy dotarł? Moim zdaniem jeśli brzeczka jest napowietrzona, temperatura jest ok. to pilnuj spadków blg. jeśli nic się nie zmienia zapodaj saszetkę z nowymi drożdżami, nie patrz się na czas tylko na to dzieje się z piwem i najlepiej Uwarz nową warkę , wtedy czas mija szybciej bo nowa warka rozbije Twoją uwagę.
Comment
-
-
Dotarla paczka godzinke temu, ale ten arometr jest jakis inny niz ten ktory mialem wczesniej. Zaraz zmierze i podam co tam sie zmierzylo. Co do nowej warki to mysle, by nastawic dzis warke dolnej fermentacji poki pogoda sprzyja, w piwnicy bedzie spoko temperatura dla niej. A po czasie gdy skonczys sie cicha fermantacja dla tej peirwszej warki (bede mial ponownie dla wolne pojemniki) to nastawie gornej kolejne
Ten arometr ma skale:
BALLING'a
Sp.Gr. 60/60oF
Potential alcohol byvolume
Comment
-
Comment