Pierwsza warka, niepokój

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ManiekCDL
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2016.02
    • 19

Nie widze opcji edycji psota, ucze sie tego forum Zmieryzlem to bellinga i pokazuje niemal idelanie 7, czyli juz 5 ubylo, do ilu trzymac nim zlewac na cicha?

Comment

• anteks
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛
      • 2003.08
      • 10769

zostaw
      Mniej książków więcej piwa

Comment

• reddmb
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2016.01
        • 41

znaczy , pracuje, zostaw na tydzień jeszcze , nie zaglądaj. Ps. jakie drugie?

Comment

• ManiekCDL
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2016.02
          • 19

Special bitter

Comment

• reddmb
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2016.01
            • 41

koko dżambo i do przodu

Comment

• ManiekCDL
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2016.02
              • 19

Wczoraj jednak nastawilem tego bittera, po 12 godzinach bomble leca jak szalone

Comment

• sredstvom
                Porucznik Browarny Tester
                • 2015.10
                • 362

Dobrze sie zapowiada, rezerwuje sobie kufel gotowca! ;-)
                Czy napija sie panowie piweczka?

Comment

• ManiekCDL
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2016.02
                  • 19

Jest juz niespelna tydzien jak stoi bitter, bomble leca raz na minute a czasami i mniej, walic juz na cicha? Zmierzyc poziom Bgl? Czekac?

Comment

• maro86
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2014.06
                    • 26

Jeśli bulba - to ja bym nie ruszał.

BTW. Ile chcesz dawać cukru/glukozy na butelke 0.5l do nagazowania ?

Comment

• ManiekCDL
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2016.02
                      • 19

Na 0,5 litra 4g cukru, jak kupowalem te rzeczy do piwa to kupilem tez miarke do butelek 0.3/0.5/0.7 i sa tam 3 pojemniki ile dawac cukru, bo chyba lepsza jest to opcja by pomeirzyc i powsypywac pozniej wymieszac w butelce ten cukeir by sie rozpuscil niz po cicehj wlewac rozrobiony cukier do fermentatora i niepotrzebnie wsyztsko na nowo mieszac i osad ponownie zgarnac do butelek.

Ogladalem na YT filmik z robienia piwa i tam gosc mial taka fajna suszarke na butelki po myciu i pompke cisnieniowa w ktorej mial srodek dezynfekujacy, wygladalo to sprawnie, warto zainwestowac w to?

Comment

• maro86
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2014.06
                        • 26

Polecam - zestaw suszarki i pompki - odkąd ją mam to mycie zajmuje mi połowę czasu...

A fermentujesz to w pojemniku z kranikiem czy bez?

Jeśli z kranikiem, i nie planujesz chmielenia na zimno - to sugeruję poczekać jeszcze z tydzień lub 2 i butelkować bez przelewania na cichą.

Nie ma sensu niepotrzebnie napowietrzac brzeczki i dodatkowo ryzykować infekcji.

Comment

• fidoangel
                          Major Piwnych Rewolucji
                          🥛🥛🥛
                          • 2005.07
                          • 3489

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ManiekCDL Wyświetlenie odpowiedzi
                          po cicehj wlewac rozrobiony cukier do fermentatora i niepotrzebnie wsyztsko na nowo mieszac i osad ponownie zgarnac do butelek.

A może po cichej, zlewa sie czyste piwo do pojemnika z kranikiem i tam dodaje rozpuszczony cukier, miesza, i rozlewa do butelek.
                          Może po to jest cicha aby piwo się sklarowało
                          "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                          Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                          Sprawdź >>>Przewodnik<<<

Comment

• ManiekCDL
                            Szeregowy Piwny Łykacz
                            • 2016.02
                            • 19

Tak, mam pojemniki z kranikami.

Mam w planie jednak zlewanie na cicha mimo wszystko.

Czyli lepiej po cichej zlac do czystego fermentatora i tam z cukrem wymieszac czy cukier w butelki i prosto z fermentatora po cichej wlewac, mieszac i kapslowac?

Comment

• maro86
                              Szeregowy Piwny Łykacz
                              • 2014.06
                              • 26

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ManiekCDL Wyświetlenie odpowiedzi
                              Czyli lepiej po cichej zlac do czystego fermentatora i tam z cukrem wymieszac czy cukier w butelki i prosto z fermentatora po cichej wlewac, mieszac i kapslowac?
                              W sumie wszystko jedno ;-) Zalezy jak ci wygodnie - ja robiłem obie opcje - i w końcu wróciłem do tej drugiej

- Jeśli porządnie wymieszasz z cukrem w czystym fermentorze - to będzie ok.
                              Jeśli nie wymieszasz równomiernie ryzykujesz granaty.

- Jeśli butelkujesz od razu z fermentora - to nie tracisz czasu (ani środków czystości) na dezynfekcję i mycie drugiego fermentora. Suma sumarum - czasowo to wychodzi podobnie niż jak gdybys mieszał to z cukrem, tyle ze dodatkowo nie natleniasz piwa i nie ryzykujesz infekcji.

Wg mnie mieszanie takiego cukru w zakapslowanej butelce możesz sobie odpuscic - drożdże sobie z nim dadzą radę ;-)

Comment

Przetwarzanie...
                              X