Nie widze opcji edycji psota, ucze sie tego forum Zmieryzlem to bellinga i pokazuje niemal idelanie 7, czyli juz 5 ubylo, do ilu trzymac nim zlewac na cicha?
Pierwsza warka, niepokój
Collapse
X
-
Na 0,5 litra 4g cukru, jak kupowalem te rzeczy do piwa to kupilem tez miarke do butelek 0.3/0.5/0.7 i sa tam 3 pojemniki ile dawac cukru, bo chyba lepsza jest to opcja by pomeirzyc i powsypywac pozniej wymieszac w butelce ten cukeir by sie rozpuscil niz po cicehj wlewac rozrobiony cukier do fermentatora i niepotrzebnie wsyztsko na nowo mieszac i osad ponownie zgarnac do butelek.
Ogladalem na YT filmik z robienia piwa i tam gosc mial taka fajna suszarke na butelki po myciu i pompke cisnieniowa w ktorej mial srodek dezynfekujacy, wygladalo to sprawnie, warto zainwestowac w to?
Comment
-
-
Polecam - zestaw suszarki i pompki - odkąd ją mam to mycie zajmuje mi połowę czasu...
A fermentujesz to w pojemniku z kranikiem czy bez?
Jeśli z kranikiem, i nie planujesz chmielenia na zimno - to sugeruję poczekać jeszcze z tydzień lub 2 i butelkować bez przelewania na cichą.
Nie ma sensu niepotrzebnie napowietrzac brzeczki i dodatkowo ryzykować infekcji.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ManiekCDL Wyświetlenie odpowiedzipo cicehj wlewac rozrobiony cukier do fermentatora i niepotrzebnie wsyztsko na nowo mieszac i osad ponownie zgarnac do butelek.
A może po cichej, zlewa sie czyste piwo do pojemnika z kranikiem i tam dodaje rozpuszczony cukier, miesza, i rozlewa do butelek.
Może po to jest cicha aby piwo się sklarowało"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
Tak, mam pojemniki z kranikami.
Mam w planie jednak zlewanie na cicha mimo wszystko.
Czyli lepiej po cichej zlac do czystego fermentatora i tam z cukrem wymieszac czy cukier w butelki i prosto z fermentatora po cichej wlewac, mieszac i kapslowac?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ManiekCDL Wyświetlenie odpowiedziCzyli lepiej po cichej zlac do czystego fermentatora i tam z cukrem wymieszac czy cukier w butelki i prosto z fermentatora po cichej wlewac, mieszac i kapslowac?
- Jeśli porządnie wymieszasz z cukrem w czystym fermentorze - to będzie ok.
Jeśli nie wymieszasz równomiernie ryzykujesz granaty.
- Jeśli butelkujesz od razu z fermentora - to nie tracisz czasu (ani środków czystości) na dezynfekcję i mycie drugiego fermentora. Suma sumarum - czasowo to wychodzi podobnie niż jak gdybys mieszał to z cukrem, tyle ze dodatkowo nie natleniasz piwa i nie ryzykujesz infekcji.
Wg mnie mieszanie takiego cukru w zakapslowanej butelce możesz sobie odpuscic - drożdże sobie z nim dadzą radę ;-)
Comment
-
Comment