Pierwsza warka, niepokój

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ManiekCDL
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2016.02
    • 19

    #31
    Ok, to reasumujac:

    Czekam jeszcze z tym bitterem kilka dni, az bombelkowanie sie skonczy, nastepnie przeleje do drugiego pojemnika na cicha na jakis tydzien+? Jak bede przelewac to mierzyc Bgl? Czy zmierzyc wczesniej i gdy bedzie za wysoki pomimo braku bombli trzymac jeszcze troche?

    Zamowie ta suszarke i pompke, z racji, ze znalazlem ja w sklepie internetowym gdzie jest duzy wybor to by nie tracic kasy na kolejne przesylki mozecie doradzic mi co moge jeszcze zakupic, co moze mi sie przydac w niedalekiej przyszlosci

    Czyli lejek i odmierozne porcje cukru wsypuje, pod kranik i wlewam piwko, podczas wlewania lekko sie juz ten cukier wymiesza wiec juz nie msuze 'trzasc' butelka po zabutelkowaniu tylko spokojnie do skrzynki odstawiam I tutaj pytanie bezposrednio z kranika sobie lac czy moze poszukac do kupienia tej rurki grawitacyjnej?

    Comment

    • maro86
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2014.06
      • 26

      #32
      Rurka jest fajna bo piwo się mniej pieni przez co butelkowanie idzie odczuwalnie szybciej

      Inne przydatne gadżety:
      - klips do węza - ułatwia samodzilne przelewanie

      Akcesoria Sprzęt / różne Klips przytrzymujący do rurek Klips jest doskonałą pomocą przy rozlewie. Średnica wężyka który całkowicie da się wmontować w klips to 12 mm. Testy na rurce silikonowej i igielitowej z naszej ofert wskazały, iż da się je również umocować po lekkim ściśn

      - różnego typu zaciski - do ograniczenia tempa przepływu brzeczki/piwa - przydatne przy filtracji i warzeniu:
      "Polskie owoce i warzywa" to pozycja książkowa zawierająca zbiór łatwych i szybkich przepisów z owocami i warzywami z polskich ogrodów i sadów. Pomysłów na przepyszne dania jest wiele - np. jabłka może zaserwować z kaczką, jako smoothie z imbirem, na słodko w szarlotce czy kiszone w słoiku. Oprócz przepisów tradycyjnyc

      - reduktor osadów - o ile go nie używasz: http://www.browamator.pl/reduktor-osadow,3,3,2545
      - siateczka na chmiel - do przecedzenia brzeczki przed zlaniem jej do fermentora, albo do chmielenia na zimno, :
      Uszczelka pompowana - przezroczysta. Niezbędny element pneumatycznego systemu uszczelniania pokryw zbiorników fermentacyjnych / leżakowych wykonanych ze stali nierdzewnej. Wykonany z tego samego materiału co uszczelka, twardy, karbowany króciec służy do zamocowania przewodu doprowadzajacego powietrze z pompki do uszcze

      - termometr samoprzylepny: http://www.browamator.pl/termometr-c...a-fra,3,3,1361
      - Starsan - polecam o nim poczytac: http://www.browar.biz/centrumpiwowar..._hb_118_ml_usa

      Jak hobby wciagnie to warto zainwestowac w chłodnicę, oraz zrobić sobie mieszadło magnetyczne.

      Pozdr

      Comment

      • ManiekCDL
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2016.02
        • 19

        #33
        Ok to klips mam, reduktor osadow mam, siateczki poki co chyba nie ptorzebuje, bo poki co zaczynam zabawe z piwkami z gotowcow, musze troszke doswiadczenia zlapac ten termometr tez zakupilem, do dezynfekcji poki co mam pirosiarczyn sodu.

        Widze jest sporo stron, z ktorych mozna zamawiac to wszystko, cos ciekawego mozesz poradzic by juz trzymac sie jednego zrodla?

        Comment

        • maro86
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2014.06
          • 26

          #34
          W browamatorze maja system rabatowy - rabaty rosna po przekroczeniu konkretnych progow zamowien.

          Na browar Bizie jest duzo zestawów opartych o słody.

          Poza tym bardzo dobrze jest zaopatrzony http://twojbrowar.pl/
          Czasem też robię zakupy w: http://www.sklep.piwowin.pl/ - maja dosyć tani nadwęglan ;-)

          Sklepów jest cała masa - warto się rozejrzeć - może w twojej miejscowości jest jakis stacjonarny sklep z artykułami piwowarskimi ?

          Comment

          • ManiekCDL
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2016.02
            • 19

            #35
            Niestety nie ma takiego, pierwsze rzeczy kupowalem z robiepiwo.pl ale tam nie ma tego co chce zamowic teraz, znalazlem ta suszarke i pompke na malinowynos.pl ale poszukam teraz na tych stronach co podales .
            Chce zamowic wlasnie suszarke, pompke, jakiegos Brewkita, 2 paczki glukozy i ta rurke grawitacyjna i zalezy mi wlasnie by to znalezc w jednym sklepie, najekonomiczniej by tak bylo.

            Czytalem rowzniej o mozliwosci zrobienia cydru z sokow z kartonow. Wiec bede pewnie potrzebowac jakis cukeir ktory nie bedzie zachodzil w proces fermentacji po doslodzeniu ewentualnym. Cos polecasz? Czy malo kiedy trzeba dosladzac?

            Comment

            • artur_m
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2015.03
              • 23

              #36
              Nie wlewaj roztworu cukru do tego fermentora co stoi na cichej, tylko do nowego fermentora i dopiero do tego nowego zlej piwo z cichej aby nie mieszać osadu co jest na dnie. A jak chcesz bezpośrednio do butelek z powodu braku fermentora, to musisz być bardzo uważny (bynajmniej ja tak miałem jak pierwszy i jedyny raz dodawałem w taki sposób cukier do refermentacji). Po dodaniu cukru piana z butelki się podnosiła i miałem tylko kilka sekund na zakapslowanie. I jeszcze jedno, te 4 g. cukru na 0,5 litra to wydaje mi się trochę za dużo, proponował bym pomiędzy 2 a 2,5 g.

              Comment

              • artur_m
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2015.03
                • 23

                #37
                ale fopa, właśnie zauważyłem, że dyskusja w temacie miała ciąg dalszy a ja się zatrzymałem na 1 stronie, także dlatego moja odpowiedź spóźniona i obecnie nie na temat, wybaczcie

                Comment

                • ManiekCDL
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2016.02
                  • 19

                  #38
                  Dzis mija 9ty dzien od nastawienia bittera i nadal sa bombelki (pojawily sie po 10-12h od nastawienia) czy to normalne? W istrukcji rzpewidywali czas fermentacji 4-8 dni...

                  Comment

                  • Abstynent
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2015.10
                    • 49

                    #39
                    Bąbelki nie mają nic do rzeczy. Sprawdzaj Blg i na tej podstawie oceniaj czy fermentacja się zakończyła.
                    Just brew it

                    Comment

                    • zeba1118
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2016.03
                      • 2

                      #40
                      Witam jestem nowy na forum. Wczoraj rozpocząłem przygodę z pierwszą warką, a konkretnie z brewkitem IPA Coopers'a. Jest coś co mnie martwi... Przeprowadziłem rehydryzacje drożdzy w temperaturze chyba większej niż 30 stopni (zapomniałem o to zadbać) i obawiam się że mogłem je pozabijać. Moje pytanie brzmi:
                      Czy jeśli po 2 dniach nie zaczną pojawiać się oznaki fermentacji moge dodać nową porcję drożdży zrefermentowane już w odpowiedniej temperaturze ? Czy raczej mam już zapomnieć o tej warce? Drożdże których użyłem to Safale US-05

                      Comment

                      • ART
                        mAD'MINd
                        🥛🥛🥛🥛🥛
                        • 2001.02
                        • 23932

                        #41
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zeba1118 Wyświetlenie odpowiedzi
                        Witam jestem nowy na forum. Wczoraj rozpocząłem przygodę z pierwszą warką, a konkretnie z brewkitem IPA Coopers'a. Jest coś co mnie martwi... Przeprowadziłem rehydryzacje drożdzy w temperaturze chyba większej niż 30 stopni (zapomniałem o to zadbać) i obawiam się że mogłem je pozabijać. Moje pytanie brzmi:
                        Czy jeśli po 2 dniach nie zaczną pojawiać się oznaki fermentacji moge dodać nową porcję drożdży zrefermentowane * już w odpowiedniej temperaturze ? Czy raczej mam już zapomnieć o tej warce? Drożdże których użyłem to Safale US-05
                        Jeśli większa od 30*C oznaczać może 50*C, to kombinuj nowe drożdże, szkoda czekać.




                        * refermentacja to jest w butelkach, chyba rehydratację (uwodnienie) miałeś na myśli .
                        Last edited by ART; 2016-03-03, 08:39.
                        - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                        - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                        - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                        Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                        Comment

                        • anteks
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🥛🥛🥛
                          • 2003.08
                          • 10769

                          #42
                          Mozesz zadać nowe, tylko znowu będzisz czekac na start i jest ryzyko że coś może się przypałętać.
                          Mniej książków więcej piwa

                          Comment

                          • zeba1118
                            Szeregowy Piwny Łykacz
                            • 2016.03
                            • 2

                            #43
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
                            Jeśli większa od 30*C oznaczać może 50*C, to kombinuj nowe drożdże, szkoda czekać.




                            * refermentacja to jest w butelkach, chyba rehydratację (uwodnienie) miałeś na myśli .
                            Oczywiście miałem na myśli rehydryzacje. Zastanawia mnie tylko czy przed powtórnym dodaniem drożdzy musze znowu napowietrzyć brzeczkę?

                            Comment

                            • ManiekCDL
                              Szeregowy Piwny Łykacz
                              • 2016.02
                              • 19

                              #44
                              To do ilu Blg czekać nim zlecać na cicha? Specjał bitter z Brewika z początkowym Blg 12

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X