Problem z próba jodową

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ajron25
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2016.02
    • 13

    Problem z próba jodową

    Już 2 godziny zacierania i nic. Płyn się barwi. Inna sprawa że na gazie ta temperatura skacze jak kozica w górach. Ma być 72 stopnie przez około 50 minut. To Witbier i instrukcja ostrzegała że może się przeciągnąc ale zastanawiam sie czy jednak nie za długo??
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10768

    #2
    E tam skacze. Dochodzisz do przerwy, wyłączasz palnik i mieszasz. Jeśli kadź jest zaizolowana to nawet nie trzeba dogrzewać. Wracając do problemu, czego tam nasypałeś?
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • heppens
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2015.11
      • 83

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
      E tam skacze. Dochodzisz do przerwy, wyłączasz palnik i mieszasz. Jeśli kadź jest zaizolowana to nawet nie trzeba dogrzewać. Wracając do problemu, czego tam nasypałeś?
      Dokładnie, jakiego drewna tam nasypałeś, że po dwóch godzinach się nie zatarło? Słód miałeś ześrutowany?

      Comment

      • ajron25
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2016.02
        • 13

        #4
        Próba Jodowa

        Słód był ześrutowany. Gotowy zestaw z CP. Wyjaśnijcie mi na czym polega dojście do przerwy i jak ma być długa? Rozumiem ze dochodzę do 72 stopni wyłączam palnik, mieszam i kiedy ponownie włączam? Rozumiem tez że termometr umieszczam na środku Gara?

        Comment

        • anteks
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛
          • 2003.08
          • 10768

          #5
          Podgrzewasz zacier do zadanej tempi , wyłączasz mieszasz i mierzysz temp. Jesli spada złączasz palnik. Ja dolewam gorącej wody i w ten sposób utrzymuję temperaturę. Jaka długa to zależy od stylu piwa
          Last edited by anteks; 2016-02-20, 14:48.
          Mniej książków więcej piwa

          Comment

          • ajron25
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2016.02
            • 13

            #6
            Aha, więc jeśli zadana jest temperatura 72 to ile może spaść tzn kiedy trzeba dolewać gorącą wodę ? To jest akurat Witbier. Chyba nierealne jest utrzymac jedna temperaturę. Gdzieś przeczytałem że może to być +-2 stopnie.

            Comment

            • fidoangel
              Major Piwnych Rewolucji
              🥛🥛🥛
              • 2005.07
              • 3489

              #7
              Podjedź do 78*C i kończ zabawę w zacieranie, bierz sie za filtrację.
              "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

              Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

              Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
              Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
              Sprawdź >>>Przewodnik<<<

              Comment

              • ajron25
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2016.02
                • 13

                #8
                Ok, dzięki wielkie za wszystkie informacje. jeszcze ostatnie pytanie. czy skoro próba jodowa nie wyszła to mam robić cichą fermentację czy nie??

                Comment

                • fidoangel
                  Major Piwnych Rewolucji
                  🥛🥛🥛
                  • 2005.07
                  • 3489

                  #9
                  Zrób jeszcze próbę jodową po podbiciu temperatury i daj znać a z cichą jest tak, że możesz robić lub nie robić, wit jest pszenicą na szybko do wypicia, klarownosci to sie w nim nie spodziewaj więc każda opcja poprawna, ja bym nie robił i to nie z powodu wyniku próby jodowej tylko z lenistwa
                  "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                  Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                  Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                  Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                  Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                  Comment

                  • ajron25
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2016.02
                    • 13

                    #10
                    Nic się nie zmieniło niestety z próbą jodową. Więc w takim razie będzie bez cichej
                    Dzięki za dobre rady. Dużo nauki przedemną i warzenia

                    Comment

                    • reddmb
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2016.01
                      • 41

                      #11
                      To fakt że, temperatura skacze, ja też mam z tym problemy, staram się wypośrodkować a ostatnio stwierdziłem że im bardziej jest płynne to co w garze tym lepiej , minus taki że, trzeba więcej gazu i czasu żeby podgrzać do zadanej temperatury. Kurna dziwnie z tą próbą jodową, mi na ten przykład po godzinie zawsze było ok i czasami po prostu nawet nie robię tego testu. Może trzeba poszukać problemu gdzie indziej bo jakoś nie mogę sobie tego uzmysłowić że, nie jest ok. Może lugola jakoś już do dupy, może sprawdź termometr, nie wiem , na pewno będę obserwował Twój wątek, znaczy egoistycznie bo terz chciałbym pogłębić wiedzę na ten temat.

                      Comment

                      • reddmb
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2016.01
                        • 41

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika reddmb Wyświetlenie odpowiedzi
                        terz
                        Kurna wtopa, przepraszam , wrr

                        Comment

                        • anteks
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🥛🥛🥛
                          • 2003.08
                          • 10768

                          #13
                          Ja doszedłem do odwrotnych wniosków, im gęstsze tym dłużej trzyma temp.
                          Mniej książków więcej piwa

                          Comment

                          • ajron25
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2016.02
                            • 13

                            #14
                            Piwo już 10 dzien pracuje na burzliwej i końca nie widać. Ciekawe ile to jeszcze potrwa?

                            Comment

                            • jacer
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2006.03
                              • 9875

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ajron25 Wyświetlenie odpowiedzi
                              Piwo już 10 dzien pracuje na burzliwej i końca nie widać. Ciekawe ile to jeszcze potrwa?
                              co to znaczy pracuje? w kopalni?
                              Milicki Browar Rynkowy
                              Grupa STYRIAN

                              (1+sqrt5)/2
                              "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                              "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                              No Hops, no Glory :)

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X