Już 2 godziny zacierania i nic. Płyn się barwi. Inna sprawa że na gazie ta temperatura skacze jak kozica w górach. Ma być 72 stopnie przez około 50 minut. To Witbier i instrukcja ostrzegała że może się przeciągnąc ale zastanawiam sie czy jednak nie za długo??
Problem z próba jodową
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedziE tam skacze. Dochodzisz do przerwy, wyłączasz palnik i mieszasz. Jeśli kadź jest zaizolowana to nawet nie trzeba dogrzewać. Wracając do problemu, czego tam nasypałeś?
Comment
-
-
Próba Jodowa
Słód był ześrutowany. Gotowy zestaw z CP. Wyjaśnijcie mi na czym polega dojście do przerwy i jak ma być długa? Rozumiem ze dochodzę do 72 stopni wyłączam palnik, mieszam i kiedy ponownie włączam? Rozumiem tez że termometr umieszczam na środku Gara?
Comment
-
-
-
Podjedź do 78*C i kończ zabawę w zacieranie, bierz sie za filtrację."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
Zrób jeszcze próbę jodową po podbiciu temperatury i daj znać a z cichą jest tak, że możesz robić lub nie robić, wit jest pszenicą na szybko do wypicia, klarownosci to sie w nim nie spodziewaj więc każda opcja poprawna, ja bym nie robił i to nie z powodu wyniku próby jodowej tylko z lenistwa"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
To fakt że, temperatura skacze, ja też mam z tym problemy, staram się wypośrodkować a ostatnio stwierdziłem że im bardziej jest płynne to co w garze tym lepiej , minus taki że, trzeba więcej gazu i czasu żeby podgrzać do zadanej temperatury. Kurna dziwnie z tą próbą jodową, mi na ten przykład po godzinie zawsze było ok i czasami po prostu nawet nie robię tego testu. Może trzeba poszukać problemu gdzie indziej bo jakoś nie mogę sobie tego uzmysłowić że, nie jest ok. Może lugola jakoś już do dupy, może sprawdź termometr, nie wiem , na pewno będę obserwował Twój wątek, znaczy egoistycznie bo terz chciałbym pogłębić wiedzę na ten temat.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika reddmb Wyświetlenie odpowiedziterz
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ajron25 Wyświetlenie odpowiedziPiwo już 10 dzien pracuje na burzliwej i końca nie widać. Ciekawe ile to jeszcze potrwa?Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
Comment