Problem z próba jodową

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ajron25
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2016.02
    • 13

    #1

    Problem z próba jodową

    Już 2 godziny zacierania i nic. Płyn się barwi. Inna sprawa że na gazie ta temperatura skacze jak kozica w górach. Ma być 72 stopnie przez około 50 minut. To Witbier i instrukcja ostrzegała że może się przeciągnąc ale zastanawiam sie czy jednak nie za długo??
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10796

    #2
    E tam skacze. Dochodzisz do przerwy, wyłączasz palnik i mieszasz. Jeśli kadź jest zaizolowana to nawet nie trzeba dogrzewać. Wracając do problemu, czego tam nasypałeś?
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • heppens
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2015.11
      • 83

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
      E tam skacze. Dochodzisz do przerwy, wyłączasz palnik i mieszasz. Jeśli kadź jest zaizolowana to nawet nie trzeba dogrzewać. Wracając do problemu, czego tam nasypałeś?
      Dokładnie, jakiego drewna tam nasypałeś, że po dwóch godzinach się nie zatarło? Słód miałeś ześrutowany?

      Comment

      • ajron25
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2016.02
        • 13

        #4
        Próba Jodowa

        Słód był ześrutowany. Gotowy zestaw z CP. Wyjaśnijcie mi na czym polega dojście do przerwy i jak ma być długa? Rozumiem ze dochodzę do 72 stopni wyłączam palnik, mieszam i kiedy ponownie włączam? Rozumiem tez że termometr umieszczam na środku Gara?

        Comment

        • anteks
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛🥛
          • 2003.08
          • 10796

          #5
          Podgrzewasz zacier do zadanej tempi , wyłączasz mieszasz i mierzysz temp. Jesli spada złączasz palnik. Ja dolewam gorącej wody i w ten sposób utrzymuję temperaturę. Jaka długa to zależy od stylu piwa
          Ostatnia zmiana dokonana przez anteks; 2016-02-20, 14:48.
          Mniej książków więcej piwa

          Comment

          • ajron25
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2016.02
            • 13

            #6
            Aha, więc jeśli zadana jest temperatura 72 to ile może spaść tzn kiedy trzeba dolewać gorącą wodę ? To jest akurat Witbier. Chyba nierealne jest utrzymac jedna temperaturę. Gdzieś przeczytałem że może to być +-2 stopnie.

            Comment

            • fidoangel
              Major Piwnych Rewolucji
              🥛🥛🥛
              • 2005.07
              • 3491

              #7
              Podjedź do 78*C i kończ zabawę w zacieranie, bierz sie za filtrację.
              "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

              Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

              Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
              Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
              Sprawdź >>>Przewodnik<<<

              Comment

              • ajron25
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2016.02
                • 13

                #8
                Ok, dzięki wielkie za wszystkie informacje. jeszcze ostatnie pytanie. czy skoro próba jodowa nie wyszła to mam robić cichą fermentację czy nie??

                Comment

                • fidoangel
                  Major Piwnych Rewolucji
                  🥛🥛🥛
                  • 2005.07
                  • 3491

                  #9
                  Zrób jeszcze próbę jodową po podbiciu temperatury i daj znać a z cichą jest tak, że możesz robić lub nie robić, wit jest pszenicą na szybko do wypicia, klarownosci to sie w nim nie spodziewaj więc każda opcja poprawna, ja bym nie robił i to nie z powodu wyniku próby jodowej tylko z lenistwa
                  "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                  Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                  Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                  Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                  Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                  Comment

                  • ajron25
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2016.02
                    • 13

                    #10
                    Nic się nie zmieniło niestety z próbą jodową. Więc w takim razie będzie bez cichej
                    Dzięki za dobre rady. Dużo nauki przedemną i warzenia

                    Comment

                    • reddmb
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2016.01
                      • 41

                      #11
                      To fakt że, temperatura skacze, ja też mam z tym problemy, staram się wypośrodkować a ostatnio stwierdziłem że im bardziej jest płynne to co w garze tym lepiej , minus taki że, trzeba więcej gazu i czasu żeby podgrzać do zadanej temperatury. Kurna dziwnie z tą próbą jodową, mi na ten przykład po godzinie zawsze było ok i czasami po prostu nawet nie robię tego testu. Może trzeba poszukać problemu gdzie indziej bo jakoś nie mogę sobie tego uzmysłowić że, nie jest ok. Może lugola jakoś już do dupy, może sprawdź termometr, nie wiem , na pewno będę obserwował Twój wątek, znaczy egoistycznie bo terz chciałbym pogłębić wiedzę na ten temat.

                      Comment

                      • reddmb
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2016.01
                        • 41

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika reddmb
                        terz
                        Kurna wtopa, przepraszam , wrr

                        Comment

                        • anteks
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🥛🥛🥛🥛
                          • 2003.08
                          • 10796

                          #13
                          Ja doszedłem do odwrotnych wniosków, im gęstsze tym dłużej trzyma temp.
                          Mniej książków więcej piwa

                          Comment

                          • ajron25
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2016.02
                            • 13

                            #14
                            Piwo już 10 dzien pracuje na burzliwej i końca nie widać. Ciekawe ile to jeszcze potrwa?

                            Comment

                            • jacer
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2006.03
                              • 9875

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ajron25
                              Piwo już 10 dzien pracuje na burzliwej i końca nie widać. Ciekawe ile to jeszcze potrwa?
                              co to znaczy pracuje? w kopalni?
                              Milicki Browar Rynkowy
                              Grupa STYRIAN

                              (1+sqrt5)/2
                              "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                              "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                              No Hops, no Glory :)

                              Comment

                              Related Topics

                              Collapse

                              • kurek93
                                Pszenica z błędami.
                                kurek93
                                Witam.
                                Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.
                                • słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
                                • słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
                                • słód Weyermann®
                                ...
                                2023-01-13, 10:28
                              • tomaszjanczyk
                                Pierwsza próba - pytanie na CITO
                                tomaszjanczyk
                                Jestem nowy, więc po pierwsze witam wszystkich serdecznie.

                                W skrócie. Pierwsza próba zrobienia piwa. Brewkit + słód. Fermentor, nastaw 23l.

                                Zaczynałem około 16:00.

                                Zagotowałem brewkit + słód, rozrobiłem z zimną wodą do 23l. W międzyczasie uwodniłem...
                                2020-04-22, 09:46
                              • pegazus300
                                Próba piwa po burzliwej - ratunku!!!
                                pegazus300
                                Hej. Burzliwa właśnie mi się skończyła więc postanowiłem sprawdzić BLG. Zeszło z 15 do 5. Ale piwo to dramat, brzeczka która była przechmielona taka została. Piwo zamiast być czerwone jest brązowo sraczkowate a w dodatku spod wyraźnych nut chmielu lekko kwaskowate. Czy mam to wylać do...
                                2018-04-10, 16:26
                              • darekd
                                Kalnapilio-Tauro, Tauras Tvirtas
                                darekd
                                Tvirtas czyli mocne.

                                Choć 12,75 % ekstr. i 6% alk. to nie jest raczej waga ciężka.

                                Aromat - słodowy, słodki z karmelem i ciastkami, mdławy
                                Piana - dość niska, trwała. Drobny, poszarpany kożuszek na dłużej
                                Barwa - bardzo ciemne złoto
                                Wysycenie...
                                2024-10-06, 23:18
                              • Maciucha67
                                Próba jodowa
                                Maciucha67
                                Uwarzyłem dziś pilsnera/pilsa:
                                50° - 20' (dodawałem gorącą wodę i grzałem do 64°)
                                64° - 30'
                                70° - 30'
                                78° - filtracja

                                Z ciekawości sprawdziłem jodowym wskaźnikiem skrobi zacier po podgrzaniu do 70° (na początku przerwy), czego nigdy wcześniej...
                                2011-11-11, 14:10
                              • Loading...
                              • Koniec listy.
                              Przetwarzanie...