Już 2 godziny zacierania i nic. Płyn się barwi. Inna sprawa że na gazie ta temperatura skacze jak kozica w górach. Ma być 72 stopnie przez około 50 minut. To Witbier i instrukcja ostrzegała że może się przeciągnąc ale zastanawiam sie czy jednak nie za długo??
Problem z próba jodową
Collapse
X
-
Dokładnie, jakiego drewna tam nasypałeś, że po dwóch godzinach się nie zatarło? Słód miałeś ześrutowany?Comment
-
Próba Jodowa
Słód był ześrutowany. Gotowy zestaw z CP. Wyjaśnijcie mi na czym polega dojście do przerwy i jak ma być długa? Rozumiem ze dochodzę do 72 stopni wyłączam palnik, mieszam i kiedy ponownie włączam? Rozumiem tez że termometr umieszczam na środku Gara?Comment
-
-
Podjedź do 78*C i kończ zabawę w zacieranie, bierz sie za filtrację."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
Zrób jeszcze próbę jodową po podbiciu temperatury i daj znać a z cichą jest tak, że możesz robić lub nie robić, wit jest pszenicą na szybko do wypicia, klarownosci to sie w nim nie spodziewaj więc każda opcja poprawna, ja bym nie robił i to nie z powodu wyniku próby jodowej tylko z lenistwa"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
To fakt że, temperatura skacze, ja też mam z tym problemy, staram się wypośrodkować a ostatnio stwierdziłem że im bardziej jest płynne to co w garze tym lepiej , minus taki że, trzeba więcej gazu i czasu żeby podgrzać do zadanej temperatury. Kurna dziwnie z tą próbą jodową, mi na ten przykład po godzinie zawsze było ok i czasami po prostu nawet nie robię tego testu. Może trzeba poszukać problemu gdzie indziej bo jakoś nie mogę sobie tego uzmysłowić że, nie jest ok. Może lugola jakoś już do dupy, może sprawdź termometr, nie wiem , na pewno będę obserwował Twój wątek, znaczy egoistycznie bo terz chciałbym pogłębić wiedzę na ten temat.Comment
-
Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
Related Topics
Collapse
-
Witam.
Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.- słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
- słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
- słód Weyermann®
-
Channel: Twoje warzenie
-
Jestem nowy, więc po pierwsze witam wszystkich serdecznie.
W skrócie. Pierwsza próba zrobienia piwa. Brewkit + słód. Fermentor, nastaw 23l.
Zaczynałem około 16:00.
Zagotowałem brewkit + słód, rozrobiłem z zimną wodą do 23l. W międzyczasie uwodniłem...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Hej. Burzliwa właśnie mi się skończyła więc postanowiłem sprawdzić BLG. Zeszło z 15 do 5. Ale piwo to dramat, brzeczka która była przechmielona taka została. Piwo zamiast być czerwone jest brązowo sraczkowate a w dodatku spod wyraźnych nut chmielu lekko kwaskowate. Czy mam to wylać do...
-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Tvirtas czyli mocne.
Choć 12,75 % ekstr. i 6% alk. to nie jest raczej waga ciężka.
Aromat - słodowy, słodki z karmelem i ciastkami, mdławy
Piana - dość niska, trwała. Drobny, poszarpany kożuszek na dłużej
Barwa - bardzo ciemne złoto
Wysycenie...-
Channel: Litwa
-
-
Uwarzyłem dziś pilsnera/pilsa:
50° - 20' (dodawałem gorącą wodę i grzałem do 64°)
64° - 30'
70° - 30'
78° - filtracja
Z ciekawości sprawdziłem jodowym wskaźnikiem skrobi zacier po podgrzaniu do 70° (na początku przerwy), czego nigdy wcześniej...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment