Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ajron25
Problem z próba jodową
Collapse
X
-
Ostatnia zmiana dokonana przez ART; 2016-03-02, 08:46.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie). -
Dlaczego nie mierzysz ekstraktu?Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
Jestem jeszcze zielonkawy w temacie a w instrukcji którą dostałem z CP jest napisane że fermentację burzliwą przeprowadzam przez około 7 dni i przelewam na 7 dni cichej. O końcowym ballingu jest napisane po cichej. Ze ma być 2-4 BLG. Jako że nie wyszła mi próba jodowa kolega wyżej radził mi żeby odpuścic cichą. Tak chcę zrobić tylko teraz pytanie jaki ma być balling?
Piwo stoi 11 dzień.Comment
-
RURKA POZWALA UCIEKAĆ DWUTLENKOWI WĘGLA. NIE JEST WSKAŹNIKIEM FERMENTACJI.
Podane w instrukcjach czasy fermentacji są tylko wskazówką i zależą od wielu czynników na które wpływ ma przede wszystkim sam warzący (zacieranie, kondycja drożdży, temperatura zadania, napowietrzanie brzeczki, itepe). Warzenie to nie nauka ścisła.
Jeśli jesteś początkujący i nie wiesz jeszcze za bardzo co się dzieje to przelewasz na cichą po tym jak balling przestaje znacząco spadać i jest pi razy drzwi w okolicach 1/4 - 1/5 początkowej wartości sprzed zadania drożdży. Im bliżej 1* tym lepiej.
Jeśli pomijasz cichą (z różnych względów) lub piwo jest już na cichej, to ten mierzony balling nie powinien spadać przez co najmniej 2-3 kolejne dni żeby móc myśleć o rozlewie.
Zakładam że fermentacja była w okolicach 20*C.
Czytałeś i przyswoiłeś podstawy?
Podasz jaki jest ten odczyt?Ostatnia zmiana dokonana przez ART; 2016-03-03, 10:29.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Comment
-
Wtręty kopalniane wywalone na hałdę.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Comment
-
Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D
Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
Mein Schlesierland, mein Heimatland,
So von Natur, Natur in alter Weise,
Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
Wir sehn uns wieder am Oderstrand.
Comment
Related Topics
Collapse
-
Witam.
Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.- słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
- słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
- słód Weyermann®
-
Channel: Twoje warzenie
-
Jestem nowy, więc po pierwsze witam wszystkich serdecznie.
W skrócie. Pierwsza próba zrobienia piwa. Brewkit + słód. Fermentor, nastaw 23l.
Zaczynałem około 16:00.
Zagotowałem brewkit + słód, rozrobiłem z zimną wodą do 23l. W międzyczasie uwodniłem...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Hej. Burzliwa właśnie mi się skończyła więc postanowiłem sprawdzić BLG. Zeszło z 15 do 5. Ale piwo to dramat, brzeczka która była przechmielona taka została. Piwo zamiast być czerwone jest brązowo sraczkowate a w dodatku spod wyraźnych nut chmielu lekko kwaskowate. Czy mam to wylać do...
-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Tvirtas czyli mocne.
Choć 12,75 % ekstr. i 6% alk. to nie jest raczej waga ciężka.
Aromat - słodowy, słodki z karmelem i ciastkami, mdławy
Piana - dość niska, trwała. Drobny, poszarpany kożuszek na dłużej
Barwa - bardzo ciemne złoto
Wysycenie...-
Channel: Litwa
-
-
Uwarzyłem dziś pilsnera/pilsa:
50° - 20' (dodawałem gorącą wodę i grzałem do 64°)
64° - 30'
70° - 30'
78° - filtracja
Z ciekawości sprawdziłem jodowym wskaźnikiem skrobi zacier po podgrzaniu do 70° (na początku przerwy), czego nigdy wcześniej...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment