Problem z próba jodową

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ART
    mAD'MINd
    🥛🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2001.02
    • 24004

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ajron25
    Taaa, w kopalni
    To znaczy stwierdzasz że "pracuje" bo mierzyłeś balling i ten ciągle spada czy też po prostu rurka bulka?
    Ostatnia zmiana dokonana przez ART; 2016-03-02, 08:46.
    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

    Comment

    • ajron25
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2016.02
      • 13

      #17
      na razie nie mierzyłem ballingu, bulka sobie nadal w odstępach 5 minutowych

      Comment

      • jacer
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2006.03
        • 9875

        #18
        Dlaczego nie mierzysz ekstraktu?
        Milicki Browar Rynkowy
        Grupa STYRIAN

        (1+sqrt5)/2
        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
        No Hops, no Glory :)

        Comment

        • ajron25
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2016.02
          • 13

          #19
          Jestem jeszcze zielonkawy w temacie a w instrukcji którą dostałem z CP jest napisane że fermentację burzliwą przeprowadzam przez około 7 dni i przelewam na 7 dni cichej. O końcowym ballingu jest napisane po cichej. Ze ma być 2-4 BLG. Jako że nie wyszła mi próba jodowa kolega wyżej radził mi żeby odpuścic cichą. Tak chcę zrobić tylko teraz pytanie jaki ma być balling?
          Piwo stoi 11 dzień.

          Comment

          • sredstvom
            Porucznik Browarny Tester
            • 2015.10
            • 362

            #20
            Moze wydje na ciecia ale co ma piernik do wiatraka?
            Czy napija sie panowie piweczka?

            Comment

            • ajron25
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2016.02
              • 13

              #21
              Dowiem się Panowie jaki ma być balling w tym momencie? Też 2-4. Niestety nie mam doświadczenia więc nie za bardzo wiem co robić. Wydawało mi sie że skoro woda w rurce pracuje to mam czekac żeby później butelek mi nie wywaliło.

              Comment

              • ART
                mAD'MINd
                🥛🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2001.02
                • 24004

                #22
                RURKA POZWALA UCIEKAĆ DWUTLENKOWI WĘGLA. NIE JEST WSKAŹNIKIEM FERMENTACJI.

                Podane w instrukcjach czasy fermentacji są tylko wskazówką i zależą od wielu czynników na które wpływ ma przede wszystkim sam warzący (zacieranie, kondycja drożdży, temperatura zadania, napowietrzanie brzeczki, itepe). Warzenie to nie nauka ścisła.

                Jeśli jesteś początkujący i nie wiesz jeszcze za bardzo co się dzieje to przelewasz na cichą po tym jak balling przestaje znacząco spadać i jest pi razy drzwi w okolicach 1/4 - 1/5 początkowej wartości sprzed zadania drożdży. Im bliżej 1* tym lepiej.

                Jeśli pomijasz cichą (z różnych względów) lub piwo jest już na cichej, to ten mierzony balling nie powinien spadać przez co najmniej 2-3 kolejne dni żeby móc myśleć o rozlewie.

                Zakładam że fermentacja była w okolicach 20*C.

                Czytałeś i przyswoiłeś podstawy?



                Podasz jaki jest ten odczyt?
                Ostatnia zmiana dokonana przez ART; 2016-03-03, 10:29.
                - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                Comment

                • ART
                  mAD'MINd
                  🥛🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2001.02
                  • 24004

                  #23
                  Wtręty kopalniane wywalone na hałdę.
                  - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                  - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                  - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                  Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                  Comment

                  • sredstvom
                    Porucznik Browarny Tester
                    • 2015.10
                    • 362

                    #24
                    Jeden (poczatkowy) sie naszemu adminu omsknal... ;-)
                    Czy napija sie panowie piweczka?

                    Comment

                    • ajron25
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2016.02
                      • 13

                      #25
                      A więc zmierzyłem balling który wyniósł 3,5. Fermentacja odbyła się w temp 19-22.

                      Comment

                      • kiszot
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        🍼🍼
                        • 2001.08
                        • 8118

                        #26
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART
                        Wtręty kopalniane wywalone na hałdę.
                        Chyba na hołde.
                        Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
                        1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D

                        Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
                        Mein Schlesierland, mein Heimatland,
                        So von Natur, Natur in alter Weise,
                        Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
                        Wir sehn uns wieder am Oderstrand.

                        Comment

                        Related Topics

                        Collapse

                        • kurek93
                          Pszenica z błędami.
                          kurek93
                          Witam.
                          Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.
                          • słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
                          • słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
                          • słód Weyermann®
                          ...
                          2023-01-13, 10:28
                        • tomaszjanczyk
                          Pierwsza próba - pytanie na CITO
                          tomaszjanczyk
                          Jestem nowy, więc po pierwsze witam wszystkich serdecznie.

                          W skrócie. Pierwsza próba zrobienia piwa. Brewkit + słód. Fermentor, nastaw 23l.

                          Zaczynałem około 16:00.

                          Zagotowałem brewkit + słód, rozrobiłem z zimną wodą do 23l. W międzyczasie uwodniłem...
                          2020-04-22, 09:46
                        • pegazus300
                          Próba piwa po burzliwej - ratunku!!!
                          pegazus300
                          Hej. Burzliwa właśnie mi się skończyła więc postanowiłem sprawdzić BLG. Zeszło z 15 do 5. Ale piwo to dramat, brzeczka która była przechmielona taka została. Piwo zamiast być czerwone jest brązowo sraczkowate a w dodatku spod wyraźnych nut chmielu lekko kwaskowate. Czy mam to wylać do...
                          2018-04-10, 16:26
                        • darekd
                          Kalnapilio-Tauro, Tauras Tvirtas
                          darekd
                          Tvirtas czyli mocne.

                          Choć 12,75 % ekstr. i 6% alk. to nie jest raczej waga ciężka.

                          Aromat - słodowy, słodki z karmelem i ciastkami, mdławy
                          Piana - dość niska, trwała. Drobny, poszarpany kożuszek na dłużej
                          Barwa - bardzo ciemne złoto
                          Wysycenie...
                          2024-10-06, 23:18
                        • Maciucha67
                          Próba jodowa
                          Maciucha67
                          Uwarzyłem dziś pilsnera/pilsa:
                          50° - 20' (dodawałem gorącą wodę i grzałem do 64°)
                          64° - 30'
                          70° - 30'
                          78° - filtracja

                          Z ciekawości sprawdziłem jodowym wskaźnikiem skrobi zacier po podgrzaniu do 70° (na początku przerwy), czego nigdy wcześniej...
                          2011-11-11, 14:10
                        • Loading...
                        • Koniec listy.
                        Przetwarzanie...