Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ajron25
Problem z próba jodową
Collapse
X
-
Last edited by ART; 2016-03-02, 08:46.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
-
-
Dlaczego nie mierzysz ekstraktu?Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Jestem jeszcze zielonkawy w temacie a w instrukcji którą dostałem z CP jest napisane że fermentację burzliwą przeprowadzam przez około 7 dni i przelewam na 7 dni cichej. O końcowym ballingu jest napisane po cichej. Ze ma być 2-4 BLG. Jako że nie wyszła mi próba jodowa kolega wyżej radził mi żeby odpuścic cichą. Tak chcę zrobić tylko teraz pytanie jaki ma być balling?
Piwo stoi 11 dzień.
Comment
-
-
RURKA POZWALA UCIEKAĆ DWUTLENKOWI WĘGLA. NIE JEST WSKAŹNIKIEM FERMENTACJI.
Podane w instrukcjach czasy fermentacji są tylko wskazówką i zależą od wielu czynników na które wpływ ma przede wszystkim sam warzący (zacieranie, kondycja drożdży, temperatura zadania, napowietrzanie brzeczki, itepe). Warzenie to nie nauka ścisła.
Jeśli jesteś początkujący i nie wiesz jeszcze za bardzo co się dzieje to przelewasz na cichą po tym jak balling przestaje znacząco spadać i jest pi razy drzwi w okolicach 1/4 - 1/5 początkowej wartości sprzed zadania drożdży. Im bliżej 1* tym lepiej.
Jeśli pomijasz cichą (z różnych względów) lub piwo jest już na cichej, to ten mierzony balling nie powinien spadać przez co najmniej 2-3 kolejne dni żeby móc myśleć o rozlewie.
Zakładam że fermentacja była w okolicach 20*C.
Czytałeś i przyswoiłeś podstawy?
Podasz jaki jest ten odczyt?Last edited by ART; 2016-03-03, 10:29.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
Wtręty kopalniane wywalone na hałdę.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedziWtręty kopalniane wywalone na hałdę.Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D
Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
Mein Schlesierland, mein Heimatland,
So von Natur, Natur in alter Weise,
Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
Wir sehn uns wieder am Oderstrand.
Comment
-
Comment