Zakażenie?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Diabello94
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2015.05
    • 28

    #1

    Zakażenie?

    Czołem!

    Piwo polish ale warzone dwa tygodnie temu, tydzień burzliwa i tyle samo cicha. Dbałem o higiene i wszystko myłem i dezynfekowałem nadweglanem sodu, czy zatem ten kożuszek to zakażenie, czy jakieś naleciałości z chmielu?

    Pozdrawiam.
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10806

    #2
    Zapytaj Macieja
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • reddmb
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2016.01
      • 41

      #3
      kiedyś przerabiałem kożuszek.
      1.To na pewno zakażenie
      2.Jeżeli podobne lub tożsame z moją 3 warką to może jest do uleczenia
      3.Ja przetrzymałem na cichej 4 tygodnie i śmierdziało rozpuszczalnikiem
      4.Jedno z lepszych piw jakie uwarzyłem

      Comment

      • fidoangel
        Major Piwnych Rewolucji
        🥛🥛🥛
        • 2005.07
        • 3491

        #4
        Gdzie to zakażnie, ten kożuszek? Nie widzę...
        "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

        Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

        Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
        Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
        Sprawdź >>>Przewodnik<<<

        Comment

        • puhacz
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2014.11
          • 29

          #5
          Mógłbyś wrzucić focię kożuszka?

          Comment

          • Diabello94
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2015.05
            • 28

            #6
            Przepraszam moja wina zdjęcie się nie dodało. Gorzej bo z niewiadomego powodu nie chce się dalej załadować, więc dodaje fotkę z hostingu z internetów.



            Co do piwa to i tak je zlałem :-P

            Comment

            • anteks
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛🥛
              • 2003.08
              • 10806

              #7
              Nie wygląda to ciekawie, wyglada na pleśń
              Mniej książków więcej piwa

              Comment

              • Diabello94
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2015.05
                • 28

                #8
                Pytanie skąd ona tam?

                a dwa czy piwo się nadavdo picia? W smaku było okej.

                Comment

                • fidoangel
                  Major Piwnych Rewolucji
                  🥛🥛🥛
                  • 2005.07
                  • 3491

                  #9
                  Raczej z tego nic nie będzie, albo kwas albo rozpuszczalnik, moim zdaniem szkoda roboty z tym piwem, do wylania.
                  A jak zabutelkujesz to miej je pod szczególnym nadzorem, co kilka dni sprawdzaj czy sie nie przegazowuje w kierunku "granatów".
                  "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                  Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                  Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                  Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                  Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                  Comment

                  • Diabello94
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2015.05
                    • 28

                    #10
                    Piwo przelane do petów litrowych, także spoko :-) Pożyjemy zobaczymy, ale prawdopodobnie skończy w kanale

                    Druga sprawa, jeśli na górze fermentatora to rzeczywiście pleśń, a mimo tego piwo w smaku będzie dobre, to czy wypicie takiego piwka będzie bezpieczne?

                    Comment

                    • Diabello94
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2015.05
                      • 28

                      #11
                      Piwo jest póki co okej, zadnych podejrzanych aromatów. Jedynie emulsja, bo jednak jest świeże (niecały tydzień od rozlewu) zmętnienie też niewielkie, na powierzchni nic nie pływa, piwo nie jest kwaśne :-)

                      Comment

                      • runiwersal
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2015.08
                        • 1

                        #12
                        Witam!

                        Podpinam się pod temat co do infekcji. Uwarzyłem 13tą warkę - piwo pszeniczne, która powstała z wysłodzin Porteru pszenicznego oraz dodatku ekstraktu. Ekstrakt początkowy 13 Blg, drożdże WB-06. Wczoraj przy rozlewaniu piwa zauważyłem lekki kożuch na powierzchni, wygląda to na infekcje? W smaku i zapachu nie zauważyłem zmian.

                        Download the latest 7-Zip for Windows 11. Free、fast、secure download. Easy installation, top compression. Your go-to 7zip solution

                        Comment

                        • fidoangel
                          Major Piwnych Rewolucji
                          🥛🥛🥛
                          • 2005.07
                          • 3491

                          #13
                          A wpisz w wyszukiwarkę "klątwa 13-tej warki"
                          "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                          Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                          Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                          Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                          Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                          Comment

                          • sredstvom
                            Porucznik Browarny Tester
                            • 2015.10
                            • 362

                            #14
                            W takim razie nie rozumiem, po jaka cholere ludzie w ogole zabieraja sie za 13. warke, zamiast od razu przejsc do 14...
                            Czy napija sie panowie piweczka?

                            Comment

                            • Joosto
                              Porucznik Browarny Tester
                              • 2015.12
                              • 263

                              #15
                              A nie lepiej umyślnie i z premedytacją spartolić wszystko od początku do końca w "13-nastej" i mieć czyste sumienie? Można też nakaszleć A potem to już luz, komfort i przyjemność....

                              Comment

                              Related Topics

                              Collapse

                              • Darins
                                Czy to zakazenie?
                                Darins
                                Na powierzchni troche plamek, w smaku czuc kwasowosc, nie wiem jak moglo sie zakazic, moze przez kranik? Nie otwieralem, robilem na poczatku lipca, moze dzikusy?


                                https://images90.fotosik.pl/527/35255391a88c49de.jpg
                                2021-08-10, 18:56
                              • krzysztoft
                                fermentacja burzliwa czy zakażenie?
                                krzysztoft
                                Jest to moja pierwsza warka, a więc doświadczenia nie mam żadnego. Z tego co przeczytałem oraz zobaczyłem wynika, że fermentacja burzliwa charakteryzuje się pojawieniem piany, ruchem w fermentorze oraz wydzielającym się CO2, który powinien powodować "bulgotanie w rurce. U mnie niestety...
                                2019-04-01, 01:18
                              • darekd
                                Błonie [Inne Beczki], Bread&Butter
                                darekd
                                Marcowe, 14% ekstr., 6% alk.

                                Aromat - słodowy z delikatnym chlebem, łagodnym karmelem i lekkim kwaskiem, trochę chmielu w tle (masełka nie wyczułem)
                                Piana - wysoka, dość trwała, dłuższy kożuszek
                                Barwa - ciemne złoto wpada w bursztyn
                                Wysycenie - średnie, musujące...
                                2025-04-10, 23:21
                              • darekd
                                Pinta, English Porter
                                darekd
                                Seria "Classics"

                                13%ekstr.
                                5% alk.

                                Aromat - słodowy, łagodny, jakieś kawowe muśnięcie
                                Piana - dość wysoka, umiarkowanie trwała, dłuższy kożuszek
                                Barwa - smolista, ciemnorubinowe refleksy pod światło
                                Wysycenie - umiarkowane, musujące...
                                2025-04-05, 00:46
                              • darekd
                                Rakovník, Bakalář Výroční Speciál 570 Let
                                darekd
                                To nie pierwszy ich rocznicowy specjał, ale ten ma nieco inną zawartość alk.-5,7% (półciemne)

                                Aromat - słodowy, lekko kwaskowe owoce, delikatny karmel, znikomy chmiel
                                Piana - wysoka, trwała, długi kożuszek
                                Barwa - jaśniejszy brąz z bursztynem, klarowne
                                Wysycenie...
                                2025-04-03, 22:22
                              • Loading...
                              • Koniec listy.
                              Przetwarzanie...