Może skrócić burzliwą i szybciej przelać na cichą żeby jak najwięcej tego syfu zostało w fermentorze po burzliwej?
Zawiesina powstająca przy chłodzeniu - problem z dekantacją.
Collapse
X
-
Nic nie rób oprócz planowania następnej warki.
"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
Comment
-
Egzystencjalnie powiadasz, hmmm...- mogą ale nie muszą
W/g blondynki masz 50%/50% - schrzanią albo nie...
W/g Fido - nie."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
Mam nadzieję, że Fido będzie miał racjęRaport z frontu: drożdże ruszyły (trochę później niż zazwyczaj), w rurce nie szaleje, piana znikoma ale wiem, że to nie jest najważniejsze. Zastanawiam się czy te osady białkowe nie przykryły drożdży i nie utrudniają im roboty. Może po prostu dłużej będą pracować i tylko tyle...
Nie samym piwem żyje człowiek ale...Comment
-
Ok - po około 10 dniach postanowiłem zajrzeć do fermentora i zbadać BLG. Przefermentowało ładnie - 2* BLG. Pachnie ładnie, smakuje też dobrze. Zakażenia brak.
Problem jest taki, że po otwarciu fermentora zobaczyłem, że na powierzchni utrzymuje się gruba piana (ściągnąłem ją zdezynfekowaną łyżką. Z reguły po burzliwej powierzchnia piwa pozostaje gładka, drożdże opadają i na fermentorze pozostaje "brudny" okrąg. Teraz miałem czapę piany.
Piwo niestety mętne. Mam pytanie - skoro po 10 dniach te osady białkowe nie opadły to czy jest szansa, że opadną na cichej?
A jeśli nie to co robić? Zlewać mętne piwo do butelek i po prostu liczyć się z tym, że wyjdzie miodowo mętny ale? Czym "grozi" obecność owych pozostałości białek w butelkach?Nie samym piwem żyje człowiek ale...Comment
-
Ściągnąłem zdezynfekowaną łyżką ta czapę - teraz doczytuję, że ten typ tak ma - i przelałem na cichą. Na burzliwej trzymam piwo w fermentorze z kranikiem więc nie chciałem tego zassać. Nie wiem czy dobrze zrobiłem, że się ich pozbyłem. Najbardziej martwi mnie jednak mętność piwa (po 10 dniach fermentacji) - france białkowe nie opadły (tzn. trochę tak ale nie wszystkie).
Ładować po ok. 2 tygodniach takie piwo do butelek jeśli się nie wyklaruje? Czy jakoś spróbować przefiltrować przy rozlewie?Nie samym piwem żyje człowiek ale...Comment
-
I jeszcze jedno: czy zanim dodam żelatynę do fermentora to powinienem wystawić fermentor np. dzień wcześniej w chłodne miejsce i dopiero ją dodać czy po prostu dodać i przenieść w zimne miejsce (zimne - mniej więcej jaka powinna być temperatura? Może wystawię fermentor do komórki, tam jest poniżej 10 stopni).Nie samym piwem żyje człowiek ale...Comment
Related Topics
Collapse
-
Seminarium technologiczne na temat chmielu z USA. Nagrano 26 maja 2023 r
JOHN MALLETT jest autorem książki „Słód: Praktyczny przewodnik od pola do warzelni”. Spędził prawie 25 lat jako główny piwowar, nadzorując całą produkcję piwa w wielokrotnie nagradzanym Bell's Brewery,...-
Channel: Piwo - ogólne
2023-07-14, 12:19 -
-
Black IPA chmielona amerykańskimi Simcoe i Idaho7
15% ekstr.
6,5% alk.
Aromat - słodowo-chmielowy. Z jednej strony kremowa (z mlekiem?) kawa z lekką palonością skontrowane łagodną cytrusowością, może żywicznością. Słód wygrywa
Piana - wyższa, zwarta,...-
Channel: Piwo - konkretnie
2024-09-18, 21:18 -
-
Browar z Boulder w Colorado, dlatego i piwo określono jako "Colorado IPA"
6,5% alk. Chmiele: Columbus, Cascade, Chinook, Centennial, Idaho 7, Simcoe. Dwa ostatnie na zimno
https://www.averybrewing.com/brews/avery-ipa
Aromat: chmielowo-słodowy, słodszy,...-
Channel: USA
-
-
Dzień dobry, cześć i czołem
Znowu będzie pisanie o popełnionych błędach i kilka pytań o to co się stało oraz co może się stać. No jestem nowicjuszem więc proszę o wyrozumiałość.
Zrobiłem sobie dwa dni temu drugi zacier (APA) w mojej "karierze" i chciałbym...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Dzień dobry, cześć i czołem
Znowu będzie pisanie o popełnionych błędach i kilka pytań o to co się stało oraz co może się stać. No jestem nowicjuszem więc proszę o wyrozumiałość.
Zrobiłem sobie dwa dni temu drugi zacier (APA) w mojej "karierze" i chciałbym...-
Channel: Twoje warzenie
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment