Zawiesina powstająca przy chłodzeniu - problem z dekantacją.

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • m2200
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2013.10
    • 223

    #16
    Może skrócić burzliwą i szybciej przelać na cichą żeby jak najwięcej tego syfu zostało w fermentorze po burzliwej?
    Nie samym piwem żyje człowiek ale...

    Comment

    • fidoangel
      Major Piwnych Rewolucji
      🥛🥛🥛
      • 2005.07
      • 3491

      #17
      Nic nie rób oprócz planowania następnej warki .
      "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

      Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

      Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
      Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
      Sprawdź >>>Przewodnik<<<

      Comment

      • m2200
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2013.10
        • 223

        #18
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
        Nic nie rób oprócz planowania następnej warki .
        To oczywiste! Natomiast nie wiem jak mam się egzystencjalnie odnieść do tego co dzieje się teraz w fermentorze. Czy te białkowe osady mogą schrzanić piwo???
        Nie samym piwem żyje człowiek ale...

        Comment

        • fidoangel
          Major Piwnych Rewolucji
          🥛🥛🥛
          • 2005.07
          • 3491

          #19
          Egzystencjalnie powiadasz, hmmm...- mogą ale nie muszą

          W/g blondynki masz 50%/50% - schrzanią albo nie...
          W/g Fido - nie.
          "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

          Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

          Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
          Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
          Sprawdź >>>Przewodnik<<<

          Comment

          • m2200
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2013.10
            • 223

            #20
            Mam nadzieję, że Fido będzie miał rację Raport z frontu: drożdże ruszyły (trochę później niż zazwyczaj), w rurce nie szaleje, piana znikoma ale wiem, że to nie jest najważniejsze. Zastanawiam się czy te osady białkowe nie przykryły drożdży i nie utrudniają im roboty. Może po prostu dłużej będą pracować i tylko tyle...
            Nie samym piwem żyje człowiek ale...

            Comment

            • m2200
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2013.10
              • 223

              #21
              Ok - po około 10 dniach postanowiłem zajrzeć do fermentora i zbadać BLG. Przefermentowało ładnie - 2* BLG. Pachnie ładnie, smakuje też dobrze. Zakażenia brak.

              Problem jest taki, że po otwarciu fermentora zobaczyłem, że na powierzchni utrzymuje się gruba piana (ściągnąłem ją zdezynfekowaną łyżką. Z reguły po burzliwej powierzchnia piwa pozostaje gładka, drożdże opadają i na fermentorze pozostaje "brudny" okrąg. Teraz miałem czapę piany.

              Piwo niestety mętne. Mam pytanie - skoro po 10 dniach te osady białkowe nie opadły to czy jest szansa, że opadną na cichej?

              A jeśli nie to co robić? Zlewać mętne piwo do butelek i po prostu liczyć się z tym, że wyjdzie miodowo mętny ale? Czym "grozi" obecność owych pozostałości białek w butelkach?
              Nie samym piwem żyje człowiek ale...

              Comment

              • anteks
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛🥛
                • 2003.08
                • 10788

                #22
                Czym zadrożdzyłeś?
                Mniej książków więcej piwa

                Comment

                • m2200
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2013.10
                  • 223

                  #23
                  Fermentis US-05.
                  Nie samym piwem żyje człowiek ale...

                  Comment

                  • anteks
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛🥛
                    • 2003.08
                    • 10788

                    #24
                    France trudno opadają. Daj do zimnego lub zdekantuj z pod czapy
                    Mniej książków więcej piwa

                    Comment

                    • m2200
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2013.10
                      • 223

                      #25
                      Ściągnąłem zdezynfekowaną łyżką ta czapę - teraz doczytuję, że ten typ tak ma - i przelałem na cichą. Na burzliwej trzymam piwo w fermentorze z kranikiem więc nie chciałem tego zassać. Nie wiem czy dobrze zrobiłem, że się ich pozbyłem. Najbardziej martwi mnie jednak mętność piwa (po 10 dniach fermentacji) - france białkowe nie opadły (tzn. trochę tak ale nie wszystkie).

                      Ładować po ok. 2 tygodniach takie piwo do butelek jeśli się nie wyklaruje? Czy jakoś spróbować przefiltrować przy rozlewie?
                      Nie samym piwem żyje człowiek ale...

                      Comment

                      • anteks
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🥛🥛🥛🥛
                        • 2003.08
                        • 10788

                        #26
                        zawsze możesz użyć żelatyny
                        Mniej książków więcej piwa

                        Comment

                        • m2200
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          • 2013.10
                          • 223

                          #27
                          Żelatyna powiadasz....już zabieram się za badanie tematu...dzięki za podpowiedź bo już spanikowałem.
                          Nie samym piwem żyje człowiek ale...

                          Comment

                          • anteks
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛🥛
                            • 2003.08
                            • 10788

                            #28
                            łyżeczkę rozpuszczasz w gorącej wodzie, wlewasz do piwa, delikatnie mieszasz i za 1-2 dni masz klarowne piwo
                            ps piwo musi być schłodzone
                            ps2 nie polecam do ipy sripy bo obniza aromat
                            Mniej książków więcej piwa

                            Comment

                            • m2200
                              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                              • 2013.10
                              • 223

                              #29
                              W gorącej wodzie mówisz (ile stopni? wystudzony wrzątek?)? Rozumiem, że powinienem to wlać pod koniec fermentacji cichej? Dzięki
                              Nie samym piwem żyje człowiek ale...

                              Comment

                              • m2200
                                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                                • 2013.10
                                • 223

                                #30
                                I jeszcze jedno: czy zanim dodam żelatynę do fermentora to powinienem wystawić fermentor np. dzień wcześniej w chłodne miejsce i dopiero ją dodać czy po prostu dodać i przenieść w zimne miejsce (zimne - mniej więcej jaka powinna być temperatura? Może wystawię fermentor do komórki, tam jest poniżej 10 stopni).
                                Nie samym piwem żyje człowiek ale...

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X