Zawiesina powstająca przy chłodzeniu - problem z dekantacją.

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • m2200
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2013.10
    • 223

    #31
    Kupiłem żelatynę taką jak była w sklepie - deserowa fix (dr . Oetker chyba). Jest ok do piwa?
    Nie samym piwem żyje człowiek ale...

    Comment

    • anteks
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛
      • 2003.08
      • 10806

      #32
      Żelatynę miałem najtańszą chyba Cykoria? Rozpuszczona w gorącej wodzie i wlałem do zimnego piwa. Temp w Twojej komórce będzie OK
      Mniej książków więcej piwa

      Comment

      • m2200
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2013.10
        • 223

        #33
        Dzięki. Tak zrobię. Może uratujesz mi piwo
        Nie samym piwem żyje człowiek ale...

        Comment

        • m2200
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2013.10
          • 223

          #34
          Hej,

          Zastosowałem się do Twoich rad @fidoangel i przy kolejnej warce zamieszałem łychą w garze po chłodzeniu. Mieszałem porządnie kilkanaście razy ale...żaden stożek na środku się nie ułożył. Białkowe osady równomiernie ułożyły się na dnie. W górnej warstwie klarowne piwo, w dolnej równomierny osad (dość "wysoki") z owych chmielin i białkowych osadów. Znów zlałem z większością tego syfu do fermentora bo szkoda było mi tracić piwo. I znów czeka mnie zastosowanie żelatyny. Dobre i to ale chciałbym tego w przyszłości uniknąć.

          Co jest do cholery? Przecież "wirlpoola" umie zrobić każdy? MAsz może jakieś sugestie? Pomysły?
          Pozdrawiam
          Ostatnia zmiana dokonana przez m2200; 2016-04-14, 14:26.
          Nie samym piwem żyje człowiek ale...

          Comment

          Related Topics

          Collapse

          • nonFelix
            Przetłumaczony Webinar Johna Malleta - Najnowsze trendy w chmieleniu i marketingu
            nonFelix
            Seminarium technologiczne na temat chmielu z USA. Nagrano 26 maja 2023 r

            JOHN MALLETT jest autorem książki „Słód: Praktyczny przewodnik od pola do warzelni”. Spędził prawie 25 lat jako główny piwowar, nadzorując całą produkcję piwa w wielokrotnie nagradzanym Bell's Brewery,...
            2023-07-14, 13:19
          • darekd
            Pinta, Black Delivery
            darekd
            Black IPA chmielona amerykańskimi Simcoe i Idaho7

            15% ekstr.
            6,5% alk.

            Aromat - słodowo-chmielowy. Z jednej strony kremowa (z mlekiem?) kawa z lekką palonością skontrowane łagodną cytrusowością, może żywicznością. Słód wygrywa
            Piana - wyższa, zwarta,...
            2024-09-18, 22:18
          • darekd
            Avery, Avery IPA
            darekd
            Browar z Boulder w Colorado, dlatego i piwo określono jako "Colorado IPA"

            6,5% alk. Chmiele: Columbus, Cascade, Chinook, Centennial, Idaho 7, Simcoe. Dwa ostatnie na zimno

            https://www.averybrewing.com/brews/avery-ipa

            Aromat: chmielowo-słodowy, słodszy,...
            2024-05-25, 22:42
          • e-prezes
            Perła, EPA
            e-prezes
            Drugie z nowości/specjalności sezonowych, które wprowadza browar z Lublina. O ile opadł mi zapał do Doppelbocka, choć nadal mi smakuje to już nie brałem w ciemno tego piwa. Znany bloger z Kopyrowa już degustował przede mną, więc wziąłem z pewnymi nadziejami.

            EPA, czyli english...
            2024-05-08, 11:26
          • e-prezes
            Grodzisk, Modern Grodziskie
            e-prezes
            Było już "a la grodziskie", "quasi grodziskie", "w stylu grodziskie", "grodziskie 2.0", "hoppy grodziskie" a nawet grodziskie, które nie smakowało jak grodziskie. Cóż przyszła pora na wersję "modern". Czym ten modern typ się wyróżnia..?...
            2024-04-18, 08:24
          • Loading...
          • Koniec listy.
          Przetwarzanie...