Jaka temperatura leżakowania?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • comique
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2015.12
    • 2

    Jaka temperatura leżakowania?

    Witam, to mój pierwszy post i wydaje mi się, że nigdzie nie znalazłem informacji o nurtującym mnie temacie, ale proszę o wyrozumiałość, jeśli jednak gdzieś jest, a ja nie znalazłem.
    Do rzeczy, mam już prawie 3 tygodnie w butelkach piwo uczynione z następujących składników:
    - słody: pilzneński, pale ale, caramel,
    - chmiele: magnum, mandarina bavaria,
    - drożdże: safale us-5.
    Wszystko było jasne i ładnie opisane w instrukcji do momentu butelkowania; potem urywa się pomoc ze strony dostarczyciela składników, ale dowiedziałem się, że leżakować powinno w ok. 15-20 celsjuszach przez ok. 4 tygodnie... i teraz pojawia się nurtująca mnie kwestia.
    Otóż, w jakiej temperaturze mam przetrzymywać butelki po tym czasie?
    Czy mogę je wrzucić do piwnicy, gdzie jest ok. 7 stopni i nie wpłynie to na jego właściwości?
    Czy może trzymać je cały czas w temperaturze 15-20 C?
  • fidoangel
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛
    • 2005.07
    • 3489

    #2
    Im zimniej i ciemniej teraz bedzie miało piwo tym lepiej dla jego smaku i trwałości.

    A na czarną godzinę masz poradniki w moim podpisie.
    Last edited by fidoangel; 2016-02-23, 20:45.
    "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

    Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

    Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
    Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
    Sprawdź >>>Przewodnik<<<

    Comment

    • comique
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2015.12
      • 2

      #3
      Poradniki zacne - nie natrafiłem wcześniej na takowe; dzięki nim uniknę dalszych pytań
      Dziękuję za info. Już nie mogę się doczekać przyszłego tygodnia i degustacji

      Comment

      Przetwarzanie...
      X