Witam, to mój pierwszy post i wydaje mi się, że nigdzie nie znalazłem informacji o nurtującym mnie temacie, ale proszę o wyrozumiałość, jeśli jednak gdzieś jest, a ja nie znalazłem.
Do rzeczy, mam już prawie 3 tygodnie w butelkach piwo uczynione z następujących składników:
- słody: pilzneński, pale ale, caramel,
- chmiele: magnum, mandarina bavaria,
- drożdże: safale us-5.
Wszystko było jasne i ładnie opisane w instrukcji do momentu butelkowania; potem urywa się pomoc ze strony dostarczyciela składników, ale dowiedziałem się, że leżakować powinno w ok. 15-20 celsjuszach przez ok. 4 tygodnie... i teraz pojawia się nurtująca mnie kwestia.
Otóż, w jakiej temperaturze mam przetrzymywać butelki po tym czasie?
Czy mogę je wrzucić do piwnicy, gdzie jest ok. 7 stopni i nie wpłynie to na jego właściwości?
Czy może trzymać je cały czas w temperaturze 15-20 C?
Do rzeczy, mam już prawie 3 tygodnie w butelkach piwo uczynione z następujących składników:
- słody: pilzneński, pale ale, caramel,
- chmiele: magnum, mandarina bavaria,
- drożdże: safale us-5.
Wszystko było jasne i ładnie opisane w instrukcji do momentu butelkowania; potem urywa się pomoc ze strony dostarczyciela składników, ale dowiedziałem się, że leżakować powinno w ok. 15-20 celsjuszach przez ok. 4 tygodnie... i teraz pojawia się nurtująca mnie kwestia.
Otóż, w jakiej temperaturze mam przetrzymywać butelki po tym czasie?
Czy mogę je wrzucić do piwnicy, gdzie jest ok. 7 stopni i nie wpłynie to na jego właściwości?
Czy może trzymać je cały czas w temperaturze 15-20 C?
Comment