Dobry wieczor,
od 9 dni fermentuje mi 6 zboz z zestawu CP, na drozdzach Nottingham ale yeast. 4 dni temu bylo 3 blg, przedwczoraj 2, dzisiaj 1. Zra jak dzikie, dobrze ze wiadro nienaruszone... tak mi sie jakos zatarlo...
Zastanawiam sie: trzymac dalej jak w ksiazce pisze, az przestanie fermentowac? Zostal tylko 1 stopien, wiec jesli ma cos jeszcze dofermentowac, to chyba na cichej powinna sobie resztka drozdzy dac rade... Czy glupio mysle?
Podpowiedzcie, bo nie wiem czy schodzic do piwnicy po fermentor, czy odpuscic jeszcze do soboty.
Dzieki.
od 9 dni fermentuje mi 6 zboz z zestawu CP, na drozdzach Nottingham ale yeast. 4 dni temu bylo 3 blg, przedwczoraj 2, dzisiaj 1. Zra jak dzikie, dobrze ze wiadro nienaruszone... tak mi sie jakos zatarlo...
Zastanawiam sie: trzymac dalej jak w ksiazce pisze, az przestanie fermentowac? Zostal tylko 1 stopien, wiec jesli ma cos jeszcze dofermentowac, to chyba na cichej powinna sobie resztka drozdzy dac rade... Czy glupio mysle?
Podpowiedzcie, bo nie wiem czy schodzic do piwnicy po fermentor, czy odpuscic jeszcze do soboty.
Dzieki.
Comment