Fermentacja Lagera Coopersa w 2,5 dnia

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jahwe
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2016.02
    • 2

    Fermentacja Lagera Coopersa w 2,5 dnia

    Cześć!
    Jestem nowy na forum i niedawno zabrałem się za moją pierwszą w życiu warke z Brew kitu - Lagera Coopersa. Zamiast cukru użyłem słodu super jasnego 1kg. Po nastawieniu fermentacji w 23st, następnego dnia pięknie mi bulgotało, ale by było jeszcze lepiej, stwierdziłem, że zalecane są niższe temperatury to obniżyłem do 21-22st. Po dwóch i pół dnia od nastawienia przestał wydzielać się gaz w rurce (pokrywa domknięta jest szczenie sprawdzałem 5 razy ). Multimierz pokazał 1 Blg. Czy jest możliwe by fermentacja zaszła tak szybko? I czy mogę już rozlewać czy lepiej poczekać jeszcze parę dni? Z góry dziękuję za odpowiedzi

  • #2
    W takiej temperaturze jak najbardziej możliwe. Co nie oznacza, że drożdże zakończyły swoją pracę. Daj im czas na posprzątanie produktów ubocznych fermentacji. Przed rozlaniem poczytaj o przebiegu fermentacji to będziesz wiedział kiedy można butelkować.

    Comment

    • anteks
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛
      • 2003.08
      • 10768

      #3
      Nie ogarniam juz tego nowomodnego piwowarstwa, lager w 23'C?
      Mniej książków więcej piwa

      Comment

      • jahwe
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2016.02
        • 2

        #4
        Takie są wytyczne na opakowaniu. Czytałem że celowo dają drożdże górnej fermentacji by początkujący (tacy jak ja), nie zniechęcili się problemami na początku.

        Comment

        • Joosto
          Porucznik Browarny Tester
          • 2015.12
          • 263

          #5
          Lager w 23 st. C to taki "chłyt marketindody" producentów brew kitów i...najwyraźniej działa ! Każdy "szary" człowiek słyszał o lagerach czy pilsnerach, więc jeśli ma zacięcie do domobrowarzenia to co wybierze? Burton'a, Saison'a, Koelsh'a,Jasne pełne? Nie, lagera lub pilsnera właśnie.
          Sam padłem ofiarą propagandy i sam na pierwszy strzał wybrałem lagera właśnie, a uwarzyłem coś co nazwę Lager miało tylko na opakowaniu ekstraktu.
          Nie zmienia to faktu, że piwo jest smaczne.

          Trzymam kciuki, warz kolejne warki i czytaj, czytaj, czytaj....
          Last edited by Joosto; 2016-02-27, 07:50.

          Comment

          Przetwarzanie...
          X