Fermentacja Lagera Coopersa w 2,5 dnia

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jahwe
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2016.02
    • 2

    #1

    Fermentacja Lagera Coopersa w 2,5 dnia

    Cześć!
    Jestem nowy na forum i niedawno zabrałem się za moją pierwszą w życiu warke z Brew kitu - Lagera Coopersa. Zamiast cukru użyłem słodu super jasnego 1kg. Po nastawieniu fermentacji w 23st, następnego dnia pięknie mi bulgotało, ale by było jeszcze lepiej, stwierdziłem, że zalecane są niższe temperatury to obniżyłem do 21-22st. Po dwóch i pół dnia od nastawienia przestał wydzielać się gaz w rurce (pokrywa domknięta jest szczenie sprawdzałem 5 razy ). Multimierz pokazał 1 Blg. Czy jest możliwe by fermentacja zaszła tak szybko? I czy mogę już rozlewać czy lepiej poczekać jeszcze parę dni? Z góry dziękuję za odpowiedzi
  • Gość

    #2
    W takiej temperaturze jak najbardziej możliwe. Co nie oznacza, że drożdże zakończyły swoją pracę. Daj im czas na posprzątanie produktów ubocznych fermentacji. Przed rozlaniem poczytaj o przebiegu fermentacji to będziesz wiedział kiedy można butelkować.

    Comment

    • anteks
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛
      • 2003.08
      • 10796

      #3
      Nie ogarniam juz tego nowomodnego piwowarstwa, lager w 23'C?
      Mniej książków więcej piwa

      Comment

      • jahwe
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2016.02
        • 2

        #4
        Takie są wytyczne na opakowaniu. Czytałem że celowo dają drożdże górnej fermentacji by początkujący (tacy jak ja), nie zniechęcili się problemami na początku.

        Comment

        • Joosto
          Porucznik Browarny Tester
          • 2015.12
          • 263

          #5
          Lager w 23 st. C to taki "chłyt marketindody" producentów brew kitów i...najwyraźniej działa ! Każdy "szary" człowiek słyszał o lagerach czy pilsnerach, więc jeśli ma zacięcie do domobrowarzenia to co wybierze? Burton'a, Saison'a, Koelsh'a,Jasne pełne? Nie, lagera lub pilsnera właśnie.
          Sam padłem ofiarą propagandy i sam na pierwszy strzał wybrałem lagera właśnie, a uwarzyłem coś co nazwę Lager miało tylko na opakowaniu ekstraktu.
          Nie zmienia to faktu, że piwo jest smaczne.

          Trzymam kciuki, warz kolejne warki i czytaj, czytaj, czytaj....
          Ostatnia zmiana dokonana przez Joosto; 2016-02-27, 07:50.

          Comment

          Related Topics

          Collapse

          • Kamil97
            Fermentacja brewkitu coopersa ustała po 2 dniach
            Kamil97
            Cześć, na wstępie zaznacze, że jestem kompletnym amatorem i prosze o wyrozumiałość oraz porady
            W sobote "nastawilem" brewkit ipa coopers'a, zmierzyłem blg i wynosiło 12. Piwo pięknie i donośnie bulgotwało już w sobote oraz całą niedziele. W poniedzialek rurka nie wydawała...
            2023-04-05, 16:59
          • dadek
            Großköllnbach, Dachinger Straße 27, Privatbrauerei Egerer
            dadek
            Wielu na pewno znany piwowar Tomek "Bigos" Biegański, pracujący wcześniej w gdańskiej Brovarni a potem w Nowym Browarze we Wrzeszczu, pół roku temu podjął pracę głównego piwowara w browarze Egerer w Dolnej Bawarii. Nie jest codziennością by w tak tradycyjnie piwnym kraju cudzoziemiec...
            2023-12-05, 00:56
          • SielskieWzgorze
            Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
            SielskieWzgorze
            Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

            W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
            ...
            2024-02-19, 09:28
          • Zaiksik
            Trudne początki
            Zaiksik
            Witam
            Nie jestem pewien czy jest to dobre miejsce na takie pytania,ale spróbuję...najwyżej admin mnie gdzieś przekieruje...
            Jestem całkowitym nowicjuszem jeśli chodzi o warzenie piwa, naoglądałem się filmów pewnego Pana i cóż... pierwsza warka z brewkitu nastawiona...
            Wszystko...
            2024-08-27, 17:13
          • Daray
            Brak wyraźniej fermentacji po 48h
            Daray
            Dzień dobry,

            W sobotę robiłem piwo z ekstraktów (3x ekstrakt słodowy pszeniczny 1.7kg, 60g chmielu oktavia i jakieś pół kilo cukru dla podkręcenia mocy). Do tego paczka drożdży Safbrew WB-06

            Niestety sprawy mi się mocno pokomplikowały i musiałem kończyć warzenie bardzo...
            2023-03-13, 20:01
          • Loading...
          • Koniec listy.
          Przetwarzanie...