Czołem braci piwowarska
Mam za sobą pierwszą warkę z puchy - Coopers OKTOBERFEST Lager "MARCOWE".
Specjalnie użyłem cukru jak zaleca producent zamiast ekstraktu, żeby mieć porównanie. Drugie piwo zrobię na ekstrakcie słodowym, a trzecie "poprawnie" z surowców z zacieraniem.
Piwo z brewkita wyszło całkiem dobre, dałem jednak prawie o połowę mniej cukru niż zaleca producent, żeby piwo było trochę słabsze. Piwo zostawia dość mocny gorzki posmak, co nie do końca pasuje żonie
1. Czy gdybym dał więcej cukru, piwo byłoby słodsze czy tylko mocniejsze (drożdże przerobią chyba cały cukier)?
2. A jak sprawa ma się w przypadku ekstraktu słodowego - więcej to słodsze piwo czy tylko mocniejsze?
3. Przy okazji - jak długo otwarty ekstrakt słodowy (WES) może stać w lodówce? Gdybym chciał użyć połowy po otwarciu a drugiej połowy kiedyś później.
Mam za sobą pierwszą warkę z puchy - Coopers OKTOBERFEST Lager "MARCOWE".
Specjalnie użyłem cukru jak zaleca producent zamiast ekstraktu, żeby mieć porównanie. Drugie piwo zrobię na ekstrakcie słodowym, a trzecie "poprawnie" z surowców z zacieraniem.
Piwo z brewkita wyszło całkiem dobre, dałem jednak prawie o połowę mniej cukru niż zaleca producent, żeby piwo było trochę słabsze. Piwo zostawia dość mocny gorzki posmak, co nie do końca pasuje żonie
1. Czy gdybym dał więcej cukru, piwo byłoby słodsze czy tylko mocniejsze (drożdże przerobią chyba cały cukier)?
2. A jak sprawa ma się w przypadku ekstraktu słodowego - więcej to słodsze piwo czy tylko mocniejsze?
3. Przy okazji - jak długo otwarty ekstrakt słodowy (WES) może stać w lodówce? Gdybym chciał użyć połowy po otwarciu a drugiej połowy kiedyś później.
Comment