Więcej cukru - słodsze piwo?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • piwerq
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2016.01
    • 1

    Więcej cukru - słodsze piwo?

    Czołem braci piwowarska
    Mam za sobą pierwszą warkę z puchy - Coopers OKTOBERFEST Lager "MARCOWE".
    Specjalnie użyłem cukru jak zaleca producent zamiast ekstraktu, żeby mieć porównanie. Drugie piwo zrobię na ekstrakcie słodowym, a trzecie "poprawnie" z surowców z zacieraniem.

    Piwo z brewkita wyszło całkiem dobre, dałem jednak prawie o połowę mniej cukru niż zaleca producent, żeby piwo było trochę słabsze. Piwo zostawia dość mocny gorzki posmak, co nie do końca pasuje żonie

    1. Czy gdybym dał więcej cukru, piwo byłoby słodsze czy tylko mocniejsze (drożdże przerobią chyba cały cukier)?

    2. A jak sprawa ma się w przypadku ekstraktu słodowego - więcej to słodsze piwo czy tylko mocniejsze?

    3. Przy okazji - jak długo otwarty ekstrakt słodowy (WES) może stać w lodówce? Gdybym chciał użyć połowy po otwarciu a drugiej połowy kiedyś później.
  • gary1966
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2014.12
    • 15

    #2
    Serwus, do dosłodzenia użyj cukru, słodzika, którego drożdże nie przerobią na "%," np:cukier brzozowy KSYLITOL nie podda się fermentacji.
    Szczelnie zamknięty ekstrakt trzymałem w lodówce trzy miesiące i piwo wyszło OK.
    http://www.vycepnastojaka.cz/en/

    Comment

    • luk1999
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2015.07
      • 1

      #3
      1. Cukier zostałby praktycznie w całości przefermentowany, więc piwo miałoby "tylko" więcej alkoholu.
      2. Użycie ekstraktu słodowego spowoduje, że piwo będzie bardziej słodowe, treściwe, jednak nie licz, że będzie słodkawe/słodkie.

      Comment

      • seca
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2010.04
        • 25

        #4
        Gorycz w piwie zależy od poziomu nachmielenia. Sam chmieliles czy ekstrakty byly nachmielone?
        Mierzyles ballling brzeczki? Im slabsze piwo, tym wydaje sie byc bardziej nachmielone. Przykladowo 30IBU nie bedzie postrzegane tak samo przy 12blg jak przy 16-17blg.
        Do doslodzenia moze tez posluzyc laktoza. Obawiam sie tylko ze doslodzone piwo moze wyjsc mdle w smaku. Wydaje mi sie, ze lepiej zacierac slod na slodko, czyli dluzej w 72 stopniach. Wtedy wytwarzaja sie cukry zlozone, ktorych drozdze nie przerobia. Cukier drozdze przerobia tylko na alkohol. Przy większej ilości cukru piwo bedzie mialo bimbrowy posmak.

        Comment

        Przetwarzanie...
        X