szampańska impreza

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • reddmb
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2016.01
    • 41

szampańska impreza

chciałbym się pochwalić że, wczoraj dokonałem degustacji mojego piwka które zakapslowałem dokładnie miesiąc wcześniej. Piwo było wyborne, po prostu świetne
    Niemniej jednak zanim spróbowałem, musiałem je otworzyć. Otworzyłem i zaczęła się impreza... szampańska właśnie wrr. Zawartość butelki znalazła się wszędzie. Na dywanie, stole, kanapie i w końcu szyjka butelki znalazła się w moich ustach... kurna. Miało być wzniośle i patetycznie, skończyło się hm... komicznie podobno, znaczy moi znajomi zaproszeni na sobotni wieczorek dobrze się bawili Ok. koniec moich wywnętrzeń. Pytanie, czy mam się niepokoić i szybko konsumować czy raczej z twarzą pokerzysty odczekać spokojnie jeszcze miesiąc żeby się ułożyło? Piwko to Jasne pełne z chmieleniem na zimno, 7g glukozy na butelkę, stało prawie 6 tygodni w fermentorach, na pewno fermentacja się zakończyła.
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10768

Wezwij saperów, powaznie
    Mniej książków więcej piwa

Comment

• leona
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2009.07
      • 5853

Człowieku, gdzieś ty wyczytał taką ilość surowca do refermentacji??

PS: podaj adres piwnicy żeby inni wiedzieli, który rejon omijać jeśli nie wezwiesz saperów, poważnie.

Comment

• Glingorth
        Porucznik Browarny Tester
        • 2014.04
        • 283

7g to się na litr piwa używa, a nie na butelkę w takim piwie Pij szybko jak się da zanim butelki zacznie Ci wysadzać, schowaj je najlepiej w piwnicy.

Comment

• reddmb
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2016.01
          • 41

sorry, źle mi się napisało. Było 7 g na litr. Jakieś 140 g/20l.
          Last edited by reddmb; 2016-02-28, 00:31.

Comment

• Diabello94
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2015.05
            • 28

Ja zawsze daje 80 gram glukozy na 20 litrów i nie bawię się w kalkulatory itd. Ten poziom nagzowania (prócz grodziskiego i weizena) mi odpowiada :-)

Comment

• reddmb
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2016.01
              • 41

w międzyczasie dowiedziałem się że, to wina nieodfiltrowanych chmielin z z chmielenia na zimno, no kilka innych opcji typu zakażenia itd. Co sądzicie?

Comment

Przetwarzanie...
              X