Długość fermentacji cichej, pierwsze piwo!

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • majkelpl
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2016.03
    • 2

    Długość fermentacji cichej, pierwsze piwo!

    Cześć Wszystkim!

    Zaczynam swoją przygodę z piwowarstwem domowym Jako, że nie mam żadnego doświadczenia w tej materii zaczynam od brewkitu Coopersa Australian Lager.

    Ciągle czytam i czytam i dziwi mnie, że większość ludzi butelkuje piwo robione z brewkitu po fermentacji burzliwej. W zasadzie, to nie mogę nigdzie znaleźć by było inaczej, a mam inne plany i proszę o poradę czy dobrze myślę.

    Jako że nie zależy mi by piwo było szybko, albo żeby było tanie to do brewkitu dodaje puszkę ekstraktu niechmielonego. Planuję tydzień fermentacji burzliwej i później przelew na fermentację cichą i butelkowanie. Proszę o podpowiedź ile fermentować "Lagera z brewkitu".
    Myślę żeby stał tydzień na burzliwej, potem 2-3 tygodnie na cichej (tak niby wyczytałem o lagerach) i zostawić na 2 tygodnie do refermentacji.

    Czy jest to odpowiedni sposób żeby uwarzyć to piwko?

    Z góry dziękuję za odpowiedzi,

    Majkel.
  • fidoangel
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛
    • 2005.07
    • 3489

    #2
    Czy jest to odpowiedni sposób żeby uwarzyć to piwko?
    Tak, trzeba użyc drożdży dedykowanych do lagerów. Jakie masz drożdże w zestawie, jaka zalecana temperatura? Sprawdź to a później zobacz w sklepie internetowym jak jest zalecana do piw dolnej fermentacji.

    A poradnik w pigułce masz w moim podpisie.

    I witamy na forum Twoje
    "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

    Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

    Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
    Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
    Sprawdź >>>Przewodnik<<<

    Comment

    • seca
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2010.04
      • 25

      #3
      Nigdy nie warzylem piwa z ekstraktow. Nie wydaje mi sie, zeby jednak postępowanie roznilo sie w jakiś sposób od zacierania.
      Fermentacja burzliwa i cicha w zasadzie może być przeprowadzona bez zlewania. W szczególności w przypadku ekstraktow. Zlanie na cicha pomaga pozbyć się nadmiaru gestwy i resztek z chmielenia, ktore przelecialy przez filtrowanie.
      W przypadku ekstraktu na pewno zlanie po fermentacji znad gestwy moze wpłynac na klarownosc. Nie wydaje mi sie żeby to był jakiś wymóg.

      Wedlug mnie to w przypadku Lagera zakladasz zbyt bardzo optymistyczny czas fermentacji. U mnie Lager wlasnie drugi tydzień fermentuje na burzliwej i moze potrwac jeszcze jakiś tydzień. Przy lagerach najwazniejsza jest niska temperatura fermentacji i brak pośpiechu. Później jeszcze piwo powinno jeszcze odpowiednio długo lezakowac.

      Comment

      • majkelpl
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2016.03
        • 2

        #4
        Dzięki za odpowiedzi Panowie!

        @fidoangel
        Co do temperatury to:
        -na puszce brak info
        -na stronie producenta podane jest 21-27 stopni.
        -drożdże nie wiem, sprawdzę jutro jak będę startował )
        -dzięki za poradnik! Z pewnością będzie to dla mnie źródło wiedzy

        Na zdrowie!

        @seca
        Też wydaje mi się, że nie powinno być różnicy aczkolwiek problem polega na tym, że warzenie z brewkita jest przedstawiane jako "idiotoodporne" i wszędzie jest napisane aby (w skrócie) rozpuścić zamknąć na 7 dni na burzliwa i lać w butelki niezależnie czy to Lager Stout etc. Jeszcze przed zakupem wydawało mi się to super proste jednak im dłużej czytam, mam więcej pytań itp Z pewnością będę robił zarówno burzliwą jak i cichą ile to będzie fermentować nie wiem, nigdy nie miałem z tym styczności dlatego pytam. O ile wydaje mi się, że wiem jak rozpoznać koniec burzliwej, to nie wiem jak rozpoznać koniec cichej. Tak jak wspomniałem, nie spieszy mi się, chcę by wszystko zostało zrobione na tyle dobrze na ile będę potrafil zakładając, że to moja pierwsza warka. Nie chcę się zrazić.

        Pozdrawiam!

        Comment

        • fidoangel
          Major Piwnych Rewolucji
          🥛🥛🥛
          • 2005.07
          • 3489

          #5
          Co do temperatury to:
          -na puszce brak info
          oczywiscie że na puszcze nic nie bedzie bo to co z nią zrobisz zależy od drożdzy

          -na stronie producenta podane jest 21-27 stopni.
          nie można zrobic lagera w tych temperaturach, to temperatura dla piw górnrj fermentacji, dla "ales"

          -drożdże nie wiem, sprawdzę jutro jak będę startował
          nic nie rób zanim nie kupisz odpowiednich drożdży
          "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

          Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

          Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
          Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
          Sprawdź >>>Przewodnik<<<

          Comment

          • klakier690
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2016.01
            • 7

            #6
            Bo ten zestaw to jest lager tylko z nazwy. Drożdże dołączone są górnej fermentacji. Oczywiście na nich też piwo wyjdzie tyle że nie będzie lagerem.
            Pierwsze robiłem z tego zestawu, mi wyszło lekko kwaśnawe ale to raczej mi coś musiało nie wyjść. Co nie przeszkadza w tym że już mi tylko 6 butelek zostało z 40

            Comment

            • Ayodele
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2016.04
              • 25

              #7
              Proszę o radę doświadczonych piwowarów- jak długo mają leżakować :Altbier , Witbier i Irish Red Ale ?
              Cywilizacja narodziła się wraz z odkryciem fermentacji
              - William Faulkner

              Comment

              • Vospylsan
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2015.04
                • 24

                #8
                Ostatnio przytrafiła mi się kiepska przygoda...
                Uwarzyłem na początku grudnia ubiegłego roku, american stout 16 blg (chyba ostatecznie wyszło 17 blg) z zestawu słodów. Niestety popełniłem błąd i trzymałem na burzliwej 7 dni i na cichej też 7 dni. Piwo było już po 4 tygodniach od zabutelkowania przegazowane. Było trzymane w temperaturze `19-23 st C i dopiero wczoraj wybuchły mi na raz 4 butelki, zniosłem resztę do piwnicy gdzie temp ok 13-15st C. Gorzej bo tydzień wczesniej wybuchła też 1 butelka AIPA 16 blg - które stało obok wspomnianego American stout - tu było 7 dni burzliwej i 14 dni cichej, stało około 3 miesięcy w butelkach. Takie pytanie się nasuwa: jak mozna rozpoznać koniec fermentacji cichej?. Bo burzliwa się kończy gdzy przez 2 kolejne dni nie spada blg...

                Comment

                • Jimmy_jb
                  Kapitan Lagerowej Marynarki
                  • 2005.11
                  • 911

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Ayodele Wyświetlenie odpowiedzi
                  Proszę o radę doświadczonych piwowarów- jak długo mają leżakować :Altbier , Witbier i Irish Red Ale ?
                  Witbier to tyle co się nagazuje i pij, będzie dobre - możesz sobie zostawić kilka butelek na później i zobaczyć jak piwo się rozwinie ale moim zdaniem świeższe lepsze. Irish red ale u mnie był dobry dopiero po 6 tygodniach i z czasem zyskiwał bo dałem sporo karmelowych i melanoidyny jakoś długo się układały. Alta nigdy nie warzyłem, nie pomogę.

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Vospylsan Wyświetlenie odpowiedzi
                  Ostatnio przytrafiła mi się kiepska przygoda...
                  Uwarzyłem na początku grudnia ubiegłego roku, american stout 16 blg (chyba ostatecznie wyszło 17 blg) z zestawu słodów. Niestety popełniłem błąd i trzymałem na burzliwej 7 dni i na cichej też 7 dni. Piwo było już po 4 tygodniach od zabutelkowania przegazowane. Było trzymane w temperaturze `19-23 st C i dopiero wczoraj wybuchły mi na raz 4 butelki, zniosłem resztę do piwnicy gdzie temp ok 13-15st C. Gorzej bo tydzień wczesniej wybuchła też 1 butelka AIPA 16 blg - które stało obok wspomnianego American stout - tu było 7 dni burzliwej i 14 dni cichej, stało około 3 miesięcy w butelkach. Takie pytanie się nasuwa: jak mozna rozpoznać koniec fermentacji cichej?. Bo burzliwa się kończy gdzy przez 2 kolejne dni nie spada blg...
                  Fermentacja to proces w pewnym stopniu nieprzewidywalny więc nie ma tak że zrobisz dwa razy 7 dni albo 7 + 14 dni i będzie dobrze, dużo zależy od kondycji i ilości drożdży, temperatury, stężenia brzeczki nastawnej i jej napowietrzenia i chyba kilku innych rzeczy. Jeśli butelki z piwem wybuchają to znaczy że dałeś za dużo surowca do refermentacji i z niego drożdże wyprodukowały za dużo dwutlenku węgla albo że piwo nie odfermentowało w wystarczającym stopniu. Nie wiem jak poznać koniec fermentacji cichej bo sam ją robię bardzo rzadko - przetrzymuję piwo w tym samym fermentorze aż Blg spadnie tyle ile mi pasuje i od razu butelkuję (po kilkunastu godzinach w fermentorze z kranikiem), sporadycznie przelewam na cichą - właściwie tylko w sytuacjach gdy piwo nie odfermentuje w odpowiednim stopniu albo gdy warzę coś powyżej 18* Blg albo gdy chmielę na zimno.
                  Last edited by Jimmy_jb; 2016-05-15, 21:54.
                  Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

                  Comment

                  • toh11
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2016.03
                    • 87

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Vospylsan Wyświetlenie odpowiedzi
                    Ostatnio przytrafiła mi się kiepska przygoda...
                    Uwarzyłem na początku grudnia ubiegłego roku, american stout 16 blg (chyba ostatecznie wyszło 17 blg) z zestawu słodów. Niestety popełniłem błąd i trzymałem na burzliwej 7 dni i na cichej też 7 dni. Piwo było już po 4 tygodniach od zabutelkowania przegazowane. Było trzymane w temperaturze `19-23 st C i dopiero wczoraj wybuchły mi na raz 4 butelki, zniosłem resztę do piwnicy gdzie temp ok 13-15st C. Gorzej bo tydzień wczesniej wybuchła też 1 butelka AIPA 16 blg - które stało obok wspomnianego American stout - tu było 7 dni burzliwej i 14 dni cichej, stało około 3 miesięcy w butelkach. Takie pytanie się nasuwa: jak mozna rozpoznać koniec fermentacji cichej?. Bo burzliwa się kończy gdzy przez 2 kolejne dni nie spada blg...
                    ile dodawałeś cukru/glukozy do refermentacji ?

                    Comment

                    Przetwarzanie...
                    X