Cześć.
Tak się zastanawiam jak wpływa na przebieg fermentacji rodzaj surowców użytych do zrobienia piwa?
Zacząłem się nad tym zastanawiać jak zobaczyłem co się dzieje w fermentorze po ostatnim ważeniu.
Pierwsza warka z gotowego mixu słodów, praktycznie bez gotowania: piana bardzo mała fermentacja spokojna.
Druga warka zestaw ekstraktów z chmieleniem: piany trochę więcej (ze 2cm) fermentacja też spokojna.
Trzecia warka ze słodów: piany na maxa, na środku podeszła pod pokrywę, fermentacja bardzo intensywna.
Czy brzeczka uzyskana ze słodów jest dla drożdży "lepsza" do przerobienia?
Czy może drożdże robią taką różnicę?
Tak się zastanawiam jak wpływa na przebieg fermentacji rodzaj surowców użytych do zrobienia piwa?
Zacząłem się nad tym zastanawiać jak zobaczyłem co się dzieje w fermentorze po ostatnim ważeniu.
Pierwsza warka z gotowego mixu słodów, praktycznie bez gotowania: piana bardzo mała fermentacja spokojna.
Druga warka zestaw ekstraktów z chmieleniem: piany trochę więcej (ze 2cm) fermentacja też spokojna.
Trzecia warka ze słodów: piany na maxa, na środku podeszła pod pokrywę, fermentacja bardzo intensywna.
Czy brzeczka uzyskana ze słodów jest dla drożdży "lepsza" do przerobienia?
Czy może drożdże robią taką różnicę?