Intensywność fermentacji a rodzaj surowców.

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Hanzo
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2016.02
    • 114

    Intensywność fermentacji a rodzaj surowców.

    Cześć.
    Tak się zastanawiam jak wpływa na przebieg fermentacji rodzaj surowców użytych do zrobienia piwa?
    Zacząłem się nad tym zastanawiać jak zobaczyłem co się dzieje w fermentorze po ostatnim ważeniu.
    Pierwsza warka z gotowego mixu słodów, praktycznie bez gotowania: piana bardzo mała fermentacja spokojna.
    Druga warka zestaw ekstraktów z chmieleniem: piany trochę więcej (ze 2cm) fermentacja też spokojna.
    Trzecia warka ze słodów: piany na maxa, na środku podeszła pod pokrywę, fermentacja bardzo intensywna.
    Czy brzeczka uzyskana ze słodów jest dla drożdży "lepsza" do przerobienia?
    Czy może drożdże robią taką różnicę?
Przetwarzanie...
X