Intensywność fermentacji a rodzaj surowców.

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Hanzo
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2016.02
    • 114

    #1

    Intensywność fermentacji a rodzaj surowców.

    Cześć.
    Tak się zastanawiam jak wpływa na przebieg fermentacji rodzaj surowców użytych do zrobienia piwa?
    Zacząłem się nad tym zastanawiać jak zobaczyłem co się dzieje w fermentorze po ostatnim ważeniu.
    Pierwsza warka z gotowego mixu słodów, praktycznie bez gotowania: piana bardzo mała fermentacja spokojna.
    Druga warka zestaw ekstraktów z chmieleniem: piany trochę więcej (ze 2cm) fermentacja też spokojna.
    Trzecia warka ze słodów: piany na maxa, na środku podeszła pod pokrywę, fermentacja bardzo intensywna.
    Czy brzeczka uzyskana ze słodów jest dla drożdży "lepsza" do przerobienia?
    Czy może drożdże robią taką różnicę?

Related Topics

Collapse

  • Kamil97
    Fermentacja brewkitu coopersa ustała po 2 dniach
    Kamil97
    Cześć, na wstępie zaznacze, że jestem kompletnym amatorem i prosze o wyrozumiałość oraz porady
    W sobote "nastawilem" brewkit ipa coopers'a, zmierzyłem blg i wynosiło 12. Piwo pięknie i donośnie bulgotwało już w sobote oraz całą niedziele. W poniedzialek rurka nie wydawała...
    2023-04-05, 16:59
  • RomaNzRumunii
    Vienna lager bardzo wolną fermentacja
    RomaNzRumunii
    Witam wszystkich serdecznie, mój drugi brewkit, jak w tytule Vienna lager z Gozdawy, do tego pucha słodu zamiast cukru(za radami kolegów z forum) no i trochę się zamuliłem i dodałem 1 kg glukozy (nie wiem czy nie przesadziłem). Drożdże z zestawu, według producenta fermentują nawet w 14...
    2022-01-25, 16:05
  • balon91
    Zatrzymana fermentacja??
    balon91
    Witam serdecznie.
    W piątek nastawiłem swoje pierwsze piwo z brewkitu.
    postanowiłem dzisiaj sprawdzić BLG, fermentacja wydaje się że ustała. Chciałem się upewnić czy wszystko jest ok i w sobotę miało być przelane do drugiego pojemnika na cichą.

    Niestety przez moją niecierpliwość...
    2021-07-14, 15:39
  • bastion
    Ukraina, Wozniesiensk, Odeska 26, Sokolivskie i Falcon.
    bastion
    Zastanawiałem się długo cóż mógłbym napisać o browarkach w których próbowałem piwa, ale ich nie widziałem od wewnątrz co mi się rzadko zdarza.
    Ale coś napisać trzeba, nie zawsze musi być kawior, jak brzmiał tytuł pewnego filmu.

    Miasto Wozniesiensk nie prezentuje...
    2022-02-01, 22:22
  • krzysztoft
    fermentacja burzliwa czy zakażenie?
    krzysztoft
    Jest to moja pierwsza warka, a więc doświadczenia nie mam żadnego. Z tego co przeczytałem oraz zobaczyłem wynika, że fermentacja burzliwa charakteryzuje się pojawieniem piany, ruchem w fermentorze oraz wydzielającym się CO2, który powinien powodować "bulgotanie w rurce. U mnie niestety...
    2019-04-01, 00:18
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...