Witam, od kilku dni utrzymuje się Blg na poziomie 4 stopni, czy coś powinienem uczynić, aby jeszcze trochę dofermentowało? Słody: 4 kg pilzneńskiego i 0,5 kg monachijskiego. Początkowe Blg 12 stopni, drożdże s-33 zadane do napowietrzonej brzeczki o temp. ok. 18 stopni i całość wyniesiona do piwnicy, do temp. ok. 15 stopni. Po 24 godzinach odczytałem, że temperatura w pomieszczeniu wynosi 14 stopni, brak bulkania w rurce więc przeniosłem do mieszkania, gdzie temperatura wacha się od 18 do 21 stopni i tak już stoi 8 dni. Od kilku dni poziom Blg wynosi 4 stopnie i ani drgnie.
Może powinienem to jeszcze raz porządnie wymieszać, poruszyć te drożdże, aby jeszcze trochę popracowały, co poradzicie?
Może powinienem to jeszcze raz porządnie wymieszać, poruszyć te drożdże, aby jeszcze trochę popracowały, co poradzicie?
Comment