Fermentacja zatrzymała się na 4 Blg

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • artur_m
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2015.03
    • 23

    Fermentacja zatrzymała się na 4 Blg

    Witam, od kilku dni utrzymuje się Blg na poziomie 4 stopni, czy coś powinienem uczynić, aby jeszcze trochę dofermentowało? Słody: 4 kg pilzneńskiego i 0,5 kg monachijskiego. Początkowe Blg 12 stopni, drożdże s-33 zadane do napowietrzonej brzeczki o temp. ok. 18 stopni i całość wyniesiona do piwnicy, do temp. ok. 15 stopni. Po 24 godzinach odczytałem, że temperatura w pomieszczeniu wynosi 14 stopni, brak bulkania w rurce więc przeniosłem do mieszkania, gdzie temperatura wacha się od 18 do 21 stopni i tak już stoi 8 dni. Od kilku dni poziom Blg wynosi 4 stopnie i ani drgnie.
    Może powinienem to jeszcze raz porządnie wymieszać, poruszyć te drożdże, aby jeszcze trochę popracowały, co poradzicie?
  • sredstvom
    Porucznik Browarny Tester
    • 2015.10
    • 362

    #2
    A jak dlugie przerwy robiles przy zacieraniu?
    Last edited by sredstvom; 2016-03-07, 11:32.
    Czy napija sie panowie piweczka?

    Comment

    • artur_m
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2015.03
      • 23

      #3
      10 minut w 52 stopniach, 80 minut w 68 stopniach, podgrzanie do 75 i wysładzanie

      Comment

      • gwzd
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2012.01
        • 622

        #4
        Nic nie ruszaj. Przy zacieraniu w takiej temperaturze powinieneś się cieszyć z 4 blg na koniec fermentacji. Przy tym szczepie drożdży mogło być równie dobrze 5 albo i lepiej.

        Comment

        • artur_m
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2015.03
          • 23

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika gwzd Wyświetlenie odpowiedzi
          Nic nie ruszaj. Przy zacieraniu w takiej temperaturze powinieneś się cieszyć z 4 blg na koniec fermentacji. Przy tym szczepie drożdży mogło być równie dobrze 5 albo i lepiej.
          W taki sposób zacieram już od kilkunastu warek z tym, że dotychczas używałem głównie s-04 i ze 2 razy s-23. Fermentacja schodziła mi na nich do 2-1 stopnia. S-33 użyłem pierwszy raz. Jakie temperatury zacierania zalecasz do tych drożdży, bo będę chciał wykorzystać gęstwę?

          Comment

          Przetwarzanie...
          X