słód karmelowy 300 EBC

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Krzysiu
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.02
    • 14936

    #1

    słód karmelowy 300 EBC

    Ktoś ma jakiś pomysł, do czego można wykorzystać słód karmelowy 300 EBC i w jakiej ilości (udział w zasypie)? Do tej pory używałem tylko słodów 150 i 600 EBC, efekty smakowe tego drugiego zupełnie mi nie odpowiadają.
  • kostas
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2014.08
    • 212

    #2
    Ja użyłem takiego słodu do American Brown Ale. Domyślam się że chodzi o słód ze Strzegomia, jednak tamten był z Weyermanna. Udział słodu w zasypie stanowił 9% (500 g) i zacierałem go od samego początku. Piwo wyszło bardzo dobre, degustatorzy chwalili.
    Browar Domowy El Greco na Facebooku

    Comment

    Related Topics

    Collapse

    • dadek
      Czechy, Bakov 4, Bakovský pivovar
      dadek
      Browarek w niewielkiej wsi położonej około 9 km od Náchodu. Dojechać tu można pociągami do przystanku osobowego Olešnice (zatrzymuje się co drugi pociąg co dwie godziny) skąd spacerem do przejścia jest niecałe 3 km ładną widokowo trasą. Sama wieś jest bardzo ładna, położona na stoku...
      2023-06-30, 00:55
    • darekd
      Urban Chestnut Brewing Company Deutschland, Hallertauer Hopfenperle Lager
      darekd
      Urban Chestnut to browar z amerykańskiego St. Louis, założony w 2010 r. przez Bawarczyka Floriana Kuplenta, którego filozofią jest łączenie piwowarskiego nowego i starego świata.
      W 2015 r. w górnobawarskim Wolnzach (w sercu chmielarskiego regionu Hallertau) otworzył drugi browar....
      2024-11-30, 23:35
    • darekd
      Bernard, Extra hořký ležák 12%
      darekd
      Piwo po raz pierwszy uwarzono w zeszłym roku.

      12% ekstr.
      5% alk.
      60 IBU

      Chmiele: Agnus, Amarillo a Citra

      Aromat - ziołowo/łodygowo/korzenny chmiel, trochę drożdży, lekki słód
      Piana - zdecydowanie wysoka, trwała z długim kożuszkiem,...
      2024-11-22, 01:28
    • dadek
      Czechy, Praha-Hostivař, U továren 31, Rodinný pivovar Vik
      dadek
      Po Hostivarach 1 i 2 to kolejny browar w tej okolicy Pragi ale tym razem rzemieślniczy. Zaczął funkcjonować we wrześniu 2020, a ja odwiedziłem jego siedzibę 2.10.2021 gdy to świętowano pierwszą rocznicę otwarcia. Najlepszy dojazd zapewniają kursujące tu co 10 minut pociągi, dojście od...
      2022-01-15, 03:06
    • darekd
      Prost, Bitter
      darekd
      12% ekstr
      Alk. 4,9%

      Chmiel - Fuggle (UK)
      Słody - Pilzneński, Golden Ale, Carabody, Karmelowy 400 EBC, Karmelowy 50 EBC, Cookie

      https://www.browarprost.pl/bitter

      Aromat - łagodny, korzenny chmiel, ciasteczkowy słód wyraźniejszy
      Piana - średnia,...
      2023-02-07, 00:33
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...