Kleikowanie - schłodzenie i ponowne podgrzanie

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • vooyeq
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2007.09
    • 19

    Kleikowanie - schłodzenie i ponowne podgrzanie

    Witam,

    Potrzebuję skleikować 2kg płatków pszennych.

    Czy jeżeli skleikuję płatki w 10L wody @ 60-80 stopni, a potem doleję 15L zimnej wody - co obniży sporo temperaturę - i ponownie całość zagrzeję przed dodaniem słodów to odbije się to negatywnie na procesie ?

    Dzięki.
    Last edited by vooyeq; 2016-03-16, 11:03.
  • fidoangel
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛
    • 2005.07
    • 3489

    #2
    Zrobi się glut!
    Kleikuj w czasie warzenia i upłynnij za pomocą części zacieru. Proces sobie wygoogluj, za dużo pisania

    Ja chyba gdzieś to opisałem i @wogosz.
    "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

    Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

    Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
    Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
    Sprawdź >>>Przewodnik<<<

    Comment

    • zgoda
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2005.05
      • 3516

      #3
      Ja tak często robiłem kiedyś i problemów nie zauważyłem. Kleikowanie, reszta wody, podgrzać, wsypać słód i normalnie zacierać. Robiłem tak z kaszą gryczaną, ciecierzycą i z tymi, jak one się nazywają po polsku, lentils.
      Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

      Comment

      • vooyeq
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2007.09
        • 19

        #4
        @fidoangel
        Dzięki za PM ( http://browar.biz/forum/showthread.p...nie#post910766 )

        --

        Motyla noga, a w zasadzie dwie .

        Sprzeczne informacje + jedyny osprzęt który mi pomieści materiał na kleikowanie to gar warzelny

        Comment

        • fidoangel
          Major Piwnych Rewolucji
          🥛🥛🥛
          • 2005.07
          • 3489

          #5
          Po przemyśleniu procesu jeszcze raz, skłaniam sie do tego, że można tak zrobić jak zamierzasz. Problem byłby poważny po zostawieniu płatków do wystygnięcia.
          Powinno być ok.
          Last edited by fidoangel; 2016-03-16, 19:46.
          "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

          Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

          Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
          Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
          Sprawdź >>>Przewodnik<<<

          Comment

          • vooyeq
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2007.09
            • 19

            #6
            Ok.

            Dzięki panowie.

            Podczas kleikowania przygotuję z 5L wrzątku, żeby jak najmniej obniżyć temperaturę papki dodając resztę zimnej wody

            Comment

            Przetwarzanie...
            X