Kleikowanie - schłodzenie i ponowne podgrzanie

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • vooyeq
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2007.09
    • 19

    #1

    Kleikowanie - schłodzenie i ponowne podgrzanie

    Witam,

    Potrzebuję skleikować 2kg płatków pszennych.

    Czy jeżeli skleikuję płatki w 10L wody @ 60-80 stopni, a potem doleję 15L zimnej wody - co obniży sporo temperaturę - i ponownie całość zagrzeję przed dodaniem słodów to odbije się to negatywnie na procesie ?

    Dzięki.
    Ostatnia zmiana dokonana przez vooyeq; 2016-03-16, 11:03.
  • fidoangel
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛
    • 2005.07
    • 3491

    #2
    Zrobi się glut!
    Kleikuj w czasie warzenia i upłynnij za pomocą części zacieru. Proces sobie wygoogluj, za dużo pisania

    Ja chyba gdzieś to opisałem i @wogosz.
    "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

    Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

    Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
    Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
    Sprawdź >>>Przewodnik<<<

    Comment

    • zgoda
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2005.05
      • 3516

      #3
      Ja tak często robiłem kiedyś i problemów nie zauważyłem. Kleikowanie, reszta wody, podgrzać, wsypać słód i normalnie zacierać. Robiłem tak z kaszą gryczaną, ciecierzycą i z tymi, jak one się nazywają po polsku, lentils.
      Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

      Comment

      • vooyeq
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2007.09
        • 19

        #4
        @fidoangel
        Dzięki za PM ( http://browar.biz/forum/showthread.p...nie#post910766 )

        --

        Motyla noga, a w zasadzie dwie .

        Sprzeczne informacje + jedyny osprzęt który mi pomieści materiał na kleikowanie to gar warzelny

        Comment

        • fidoangel
          Major Piwnych Rewolucji
          🥛🥛🥛
          • 2005.07
          • 3491

          #5
          Po przemyśleniu procesu jeszcze raz, skłaniam sie do tego, że można tak zrobić jak zamierzasz. Problem byłby poważny po zostawieniu płatków do wystygnięcia.
          Powinno być ok.
          Ostatnia zmiana dokonana przez fidoangel; 2016-03-16, 19:46.
          "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

          Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

          Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
          Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
          Sprawdź >>>Przewodnik<<<

          Comment

          • vooyeq
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2007.09
            • 19

            #6
            Ok.

            Dzięki panowie.

            Podczas kleikowania przygotuję z 5L wrzątku, żeby jak najmniej obniżyć temperaturę papki dodając resztę zimnej wody

            Comment

            Related Topics

            Collapse

            • Flino
              Jak czytać przepis ?
              Flino
              Witam mam pytanko jak czytać przepisy na piwo? Tu przykładowy przepis na miodowe:
              1. Składniki:
              • pilzeński Litovel 4,25 kg;
              • monachijski Litovel 0,9 kg;
              • karmel jasny 0,5 kg
              • caraaroma 0,35;
              • chmiel Marynka granulat 40 g;
              • chmiel Lubelski granulat 25 g;
              • miód gryczany, naturalny 1,3kg.
              2....
              2021-11-17, 10:49
            • SielskieWzgorze
              Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
              SielskieWzgorze
              Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

              W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
              ...
              2024-02-19, 09:28
            • dadek
              Großköllnbach, Dachinger Straße 27, Privatbrauerei Egerer
              dadek
              Wielu na pewno znany piwowar Tomek "Bigos" Biegański, pracujący wcześniej w gdańskiej Brovarni a potem w Nowym Browarze we Wrzeszczu, pół roku temu podjął pracę głównego piwowara w browarze Egerer w Dolnej Bawarii. Nie jest codziennością by w tak tradycyjnie piwnym kraju cudzoziemiec...
              2023-12-05, 00:56
            • Grbuy
              Piwo z ekstraktów słodowych. Podstawy
              Grbuy
              Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...
              2023-11-30, 20:57
            • dadek
              Czechy, Nošovice 238, Pivovar Radegast
              dadek
              Jak jest możliwość to czemu nie odwiedzić i wielkiego browaru? Tak okazja nadarzyła się 26.08.2023 gdy na przybrowarnianych łąkach zorganizowano imprezę pod nazwą Radegastův den. Nie brakowało licznych stoisk ze wszystkimi tutejszymi piwami, gadżetami firmowymi i jedzeniem, na scenie do...
              2023-11-09, 20:59
            • Loading...
            • Koniec listy.
            Przetwarzanie...