Witam
W zeszłą sobotę nastawiłem piwo z brewkitu "Woodforde's Nelsons revenge" . Na samym początku aerometr wskazał mi gęstość 1.05 g/cm^3 (Nie mam niestety podziałki z blg) Po 6 dniach fermentacji burzliwej zlałem piwo znad osadu na cichą, miało gęstość 1.022. Uznałem że dofermentuje na cichej na spokojnie, teraz tylko jest problem że minęły ponad 2 dni, a gęstość się nie zmienia, ustało także całkowicie wydobywanie się gazu z rurki (Wiem że nie jest to wyznacznik ale tuż przed zlaniem zdarzało mu się bulknąć jeszcze co kilka minut) Dodatkowo sprawę komplikuje fakt że postępowałem z instrukcją na pudełku, trzymałem piwo w 19-20 stopniach, a wedle instrukcji po 4 do 6 dni to piwo winno mieć gęstość 1.014. Czy powinienem dodać dodatkowe drożdże by piwo dofermentowało, czy też zaufać tym resztkom które jeszcze żyją w roztworze i dać piwu spokój? Jak w takim razie z temperaturą fermentacji, cicha powinna być przy troszkę niższej temperaturze więc piwo ma około 17-18 stopni obecnie, ale z drugiej strony zmniejszy to aktywność drożdzy. Proszę o poradę bo sam mam już z tym mętlik w głowie
W zeszłą sobotę nastawiłem piwo z brewkitu "Woodforde's Nelsons revenge" . Na samym początku aerometr wskazał mi gęstość 1.05 g/cm^3 (Nie mam niestety podziałki z blg) Po 6 dniach fermentacji burzliwej zlałem piwo znad osadu na cichą, miało gęstość 1.022. Uznałem że dofermentuje na cichej na spokojnie, teraz tylko jest problem że minęły ponad 2 dni, a gęstość się nie zmienia, ustało także całkowicie wydobywanie się gazu z rurki (Wiem że nie jest to wyznacznik ale tuż przed zlaniem zdarzało mu się bulknąć jeszcze co kilka minut) Dodatkowo sprawę komplikuje fakt że postępowałem z instrukcją na pudełku, trzymałem piwo w 19-20 stopniach, a wedle instrukcji po 4 do 6 dni to piwo winno mieć gęstość 1.014. Czy powinienem dodać dodatkowe drożdże by piwo dofermentowało, czy też zaufać tym resztkom które jeszcze żyją w roztworze i dać piwu spokój? Jak w takim razie z temperaturą fermentacji, cicha powinna być przy troszkę niższej temperaturze więc piwo ma około 17-18 stopni obecnie, ale z drugiej strony zmniejszy to aktywność drożdzy. Proszę o poradę bo sam mam już z tym mętlik w głowie
Comment