Problem z fermentacją

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Strit
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2016.03
    • 1

Problem z fermentacją

Witam
    W zeszłą sobotę nastawiłem piwo z brewkitu "Woodforde's Nelsons revenge" . Na samym początku aerometr wskazał mi gęstość 1.05 g/cm^3 (Nie mam niestety podziałki z blg) Po 6 dniach fermentacji burzliwej zlałem piwo znad osadu na cichą, miało gęstość 1.022. Uznałem że dofermentuje na cichej na spokojnie, teraz tylko jest problem że minęły ponad 2 dni, a gęstość się nie zmienia, ustało także całkowicie wydobywanie się gazu z rurki (Wiem że nie jest to wyznacznik ale tuż przed zlaniem zdarzało mu się bulknąć jeszcze co kilka minut) Dodatkowo sprawę komplikuje fakt że postępowałem z instrukcją na pudełku, trzymałem piwo w 19-20 stopniach, a wedle instrukcji po 4 do 6 dni to piwo winno mieć gęstość 1.014. Czy powinienem dodać dodatkowe drożdże by piwo dofermentowało, czy też zaufać tym resztkom które jeszcze żyją w roztworze i dać piwu spokój? Jak w takim razie z temperaturą fermentacji, cicha powinna być przy troszkę niższej temperaturze więc piwo ma około 17-18 stopni obecnie, ale z drugiej strony zmniejszy to aktywność drożdzy. Proszę o poradę bo sam mam już z tym mętlik w głowie
  • Hanson
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2015.04
    • 7

Zachowaj spokój.

Zachowaj pełen spokój. Jeśli gęstość nie spada to rzeczywiście fermentacja przystopowała. Z tego co podałeś to Blg pocz. było w okolicach 12,7 a zeszła do 5,7, a według przepisu powinno jeszcze spaść o ok 3 stopnie [ze wzoru Blg= ("gęstość"-1)*266/"gęstość"]. Temperatura jaką stosujesz jest bardzo fajna, natomiast padłeś ofiarą pewnej nieścisłości w przepisie. Są co prawda różne poglądy, jednak ja skłaniam się ku temu, że podawany w przepisach czas fermentacji (nawet przy takiej średnio niskiej gęstości) jest za krótki. Burzliwą warto zrobić ok 8-10 dni. Natomiast cicha od 8 do 14 w zależności od temperatury i gęstości początkowej.. Ja bym zaproponował zrobić tak. Jeśli masz takie same drożdże jakie dodałeś na początku, to nic złego nie powinno się stać jeśli je dla pewności dodasz. Temperatura w jakiej prowadziłeś burzliwą, będzie całkiem niezła dla cichej (jeśli obawiasz się obniżonej aktywności). Natomiast jeśli zachowałeś stosowne środki bezpieczeństwa i higienę, to spokojnie poczekaj do 8 dnia cichej i dopiero skontroluj jak to wygląda.

Comment

Przetwarzanie...
    X