Wiadro po infekcji jako kadź filtracyjna?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Jessup
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2009.11
    • 13

    Wiadro po infekcji jako kadź filtracyjna?

    Miałem infekcję tlenowcem. Nie chcę już fermentować w tym wiadrze i bawić się z NaOH (proszę mnie do tego nie przekonywać, wolę kupić nowe). Czy takie wiadro po umyciu i użyciu OXI może być użyte jako kadź zacierna (ma otwór i kranik, do tego oplot). Niby i tak potem się gotuje, ale nie wiem, czy to ryzyko - jakieś przetrwalniki czy coś... No i jeśli i tak, to czy takie wiadro może być użyte też do rozlewu? Kontakt piwa z takim wiadrem jest bardzo krótki.
  • Jimmy_jb
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2005.11
    • 911

    #2
    To zdecyduj się: chcesz go używać czy nie. Do rozlewu i tak musi być zdezynfekowane. Nie używałbym sprzętu co do którego mam wątpliwości względem czystości, nawet do filtracji.
    Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

    Comment

    • Jessup
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2009.11
      • 13

      #3
      Gdzie tu widzisz niezdecydowanie? Napisałem, że jeśli się nie nadaje do filtracji, to kupuje nowe, jeśli nadaje to używam.

      Comment

      • anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10768

        #4
        Do filtracji od biedy możesz używać(pod warunkiem że gotujesz zaraz po filtracji) ale do rozlewu to zapomnij
        Mniej książków więcej piwa

        Comment

        • Penguin
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2014.10
          • 44

          #5
          Miałem w tamtym roku podobny dylemat. Pojemnika jednak nie wyrzuciłem i po dłuższym okresie, w którym nic nie warzyłem, całkowicie zapomniałem, który to był pojemnik. Od dłuższego czasu używam wszystkich naprzemiennie i nic złego się jeszcze nie przydarzyło. Fakt, że próbowałem to wiaderko myć wieloma środkami, po czym później leżało sobie nieużywane kilka miesięcy. Mimo wszystko, jeśli to nie problem, to bym kupił drugie. :P

          Comment

          • Tiberius
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2016.03
            • 4

            #6
            Czemu jest tak ważne, że jak już raz mieliśmy zakażenie w fermentorze, to kubeł nadaję się już tylko na "obierki" ? Nawet po opłukaniu w OXI?
            Last edited by Tiberius; 2016-04-05, 16:20.

            Comment

            • Abstynent
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2015.10
              • 49

              #7
              No przede wszystkim dlatego, żeby zminimalizować ryzyko zakażenia następnych warek.

              Ale ja bym je zalał ługiem i dalej normalnie używał.
              Last edited by Abstynent; 2016-04-06, 17:09.
              Just brew it

              Comment

              Przetwarzanie...
              X