Miałem infekcję tlenowcem. Nie chcę już fermentować w tym wiadrze i bawić się z NaOH (proszę mnie do tego nie przekonywać, wolę kupić nowe). Czy takie wiadro po umyciu i użyciu OXI może być użyte jako kadź zacierna (ma otwór i kranik, do tego oplot). Niby i tak potem się gotuje, ale nie wiem, czy to ryzyko - jakieś przetrwalniki czy coś... No i jeśli i tak, to czy takie wiadro może być użyte też do rozlewu? Kontakt piwa z takim wiadrem jest bardzo krótki.
Wiadro po infekcji jako kadź filtracyjna?
Collapse
X
-
Miałem w tamtym roku podobny dylemat. Pojemnika jednak nie wyrzuciłem i po dłuższym okresie, w którym nic nie warzyłem, całkowicie zapomniałem, który to był pojemnik. Od dłuższego czasu używam wszystkich naprzemiennie i nic złego się jeszcze nie przydarzyło. Fakt, że próbowałem to wiaderko myć wieloma środkami, po czym później leżało sobie nieużywane kilka miesięcy. Mimo wszystko, jeśli to nie problem, to bym kupił drugie. :PComment
Related Topics
Collapse
-
Browarek w niewielkiej wsi położonej około 9 km od Náchodu. Dojechać tu można pociągami do przystanku osobowego Olešnice (zatrzymuje się co drugi pociąg co dwie godziny) skąd spacerem do przejścia jest niecałe 3 km ładną widokowo trasą. Sama wieś jest bardzo ładna, położona na stoku...
-
Channel: Czechy
-
-
Wielu na pewno znany piwowar Tomek "Bigos" Biegański, pracujący wcześniej w gdańskiej Brovarni a potem w Nowym Browarze we Wrzeszczu, pół roku temu podjął pracę głównego piwowara w browarze Egerer w Dolnej Bawarii. Nie jest codziennością by w tak tradycyjnie piwnym kraju cudzoziemiec...
-
Channel: Niemcy
-
-
Długo czekaliśmy ale się doczekaliśmy
. W połowie września chłopaki z Brokreacji mogli pochwalić się pierwszą warką uwarzoną we własnym browarze. Był to Pils (10°Blg, 4,5%) o nazwie First Batch, którego oczywiście nie omieszkaliśmy spróbować jako pierwszego
w czasie naszej...
-
Channel: Małopolskie
-
-
Funkcjonujący od 2017 roku browarek umiejscowiono w starych magazynach kolejowych z czerwonej cegły. Z głównego dworca kolejowego kierujemy się równolegle do torów w kierunku wschodnim przez Kurt Schumacher Straße, przechodzimy mostem przez Gerę i dalej prosto brukowaną ulicą przez tereny...
-
Channel: Niemcy
-
-
Jičín jest zapewne znany większości, choć pewnie mało kto był w tym ślicznym miasteczku. Ale każdy w dzieciństwie lub ze swoimi pociechami oglądał przygody rozbójnika Rumcajsa, w której to kreskówce wygląd zabytkowego rynku i okolic został idealnie odtworzony. Nie było tu jednak browaru,...
-
Channel: Czechy
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment