Dziwne stężenie „czegoś” pod pokrywą fermentora

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • artur_m
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2015.03
    • 23

    #1

    Dziwne stężenie „czegoś” pod pokrywą fermentora

    Wczoraj tj. 29 marca zabrałem się za butelkowanie piwa uwarzonego na słodzie pilzneńskim. Po otwarciu pokrywy z fermentora zaczął wydobywać się bardzo przyjemny, intensywny zapach piwa (jeszcze tak nie miałem w swoim warzeniu, chmieliłem marynką na goryczkę i na ostatnie 5 minut ok. 70 gram dzikiego), powierzchnia też była ok. gdzieniegdzie tylko jakaś mała pianka, jednak gdy wsadziłem nocha głębiej do wiadra i się sztachnąłem, to tak mnie zaczęło w nozdrzach kręcić, jak po powąchaniu grzanego z miodem i cytryną spirytusu. Było tam bardzo duże stężenie tego czegoś. Dodatkowo w smaku pozostał jeszcze jakiś metaliczny posmak, który po burzliwej fermentacji był znacznie większy. Piwo zabutelkowałem mając nadzieję, że po kilku miesiącach będzie po prostu smaczne. Mam w związku z tym pytanie, czego to może być za stężenie, co to może być za posmak, czy jest to bezpieczne, czy butelki nie zaczną strzelać i czy przypadkiem nie wytworzyłem jakiejś trutki która mi może zaszkodzić? Blg wynosiło 1 stopień. Z jednej strony mam nadzieję, że w butelkach się ułoży, natomiast z drugiej, że coś jest nie tak. Jak by ktoś coś wiedział na ten temat, to będę bardzo wdzięczny za odpowiedź.
    Poniżej, dla chcących poczytać więcej, opisuję proces jak do tego doszło.
    Z racji braku sprawdzonych drożdży, fermentowałem ok. 24 l brzeczki drożdżami „coopers”. Piwo było warzone 12 marca. Po natlenieniu brzeczki, rankiem 13 marca zadałem 1 paczkę drożdży przeznaczoną do fermentacji 25-30 litrów i pozostawiłem w temp. ok. 18-19 stopni. Ponieważ z rurki nie bulkało, a domknięta pokrywa nic się nie wybrzuszyła, ok. 18.00 zamieszałem intensywnie mieszadłem, dodałem drugą paczkę drożdży i postawiłem fermentor na kilka godzin w temp. ok. 22 stopni. 14 marca, po około 13 godzinach od dodania drugiej paczki drożdży, zacząłem kołysać fermentorem i dopiero po tym zabiegu z rurki zaczęło intensywnie bulkać i trwało to kilka dni. W dniu 19 marca gdy blg spadło z 12 do 2 stopni, przelałem na cichą. Zapach piwa był bardzo przyjemny, natomiast w smaku wyczuwalny był taki jakiś metaliczny posmak, nie wiem do czego można go porównać, brzeczka była nieznacznie mętna (bywały warki bardziej mętne). Pomyślałem sobie, że to może wina tych drożdży, no więc przelałem do drugiego fermentora i stało w nim 10 dni. Dalszy ciąg już znacie.
  • fidoangel
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛
    • 2005.07
    • 3491

    #2
    A napij sie piwa, a przy następnej warce sztachnij sie z wiadra znów. To zawsze dobry objaw, objaw tego, że CO2 nie uleciało w kosmos ale chroniło Twoje piwo od strasznego, złego, Świata pełnego mikrobów.

    "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

    Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

    Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
    Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
    Sprawdź >>>Przewodnik<<<

    Comment

    Related Topics

    Collapse

    • wirdar1
      Brewkit Czech Pils
      wirdar1
      Witam
      To mój pierwszy brewkit na 1kg polepszaczu piwa i drożdżach saflager W34/70 zrobiłem 1 marca temperatura w piwnicy 14/15 stopni.21litrów a BLG 14.5
      Prawie przestało bulgotać około 10 marca zmierzyłem BLG i było 5.
      13 marca znowu mierzyłem i dalej to samo więc przelałem...
      2023-03-21, 15:51
    • dadek
      Poręba, Fabryczna 9, Browar Moon Lark
      dadek
      Szlajając się w końcu marca po Śląsku nie mogłem ominąć kolejnego nowego browaru. Choć działa od jesieni 2022 jest już dobrze znany piwoszom z całej Polski, tak jak i jego założyciel Paweł Masłowski, wiele lat pracujący dla Pinty w Browarze na Jurze w odległym o 8 km Zawierciu. Dzięki...
      2024-04-13, 01:37
    • Grbuy
      Piwo z ekstraktów słodowych. Podstawy
      Grbuy
      Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...
      2023-11-30, 20:57
    • darekd
      Störtebeker, Sommer-Wit
      darekd
      11,95 ekstr.
      4,7% alk.

      https://www.stoertebeker.com/sommer-wit

      W składzie płatki pszenne i owsiane, skórka cytrynowa i pomarańczowa oraz kolendra.
      Chmiel Ariana.

      Aromat - lekkie cytrusy w kierunku cytryny, ciut kolendry i drożdży
      Piana -...
      2024-10-11, 15:04
    • POPCATS
      Czy zaszła fermentacja?
      POPCATS
      Cześć, jestem nowy na forum, aktualnie na etapie wyrobu swojego pierwszego piwa (co prawda z ekstraktu). Po prostu, pojawiła się gdzieś chęć na zrobienie swojego piwa. Zacząłem od lektury i małymi kroczkami po prostu przeszedłem do etapu zrobienia swojego pierwszego piwa, na razie tylko z...
      2019-03-01, 13:35
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...