Aldehyd octowy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Diabello94
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2015.05
    • 28

    Aldehyd octowy

    Czołem,

    Piszę post dotyczący aldehydu octowego. Otóż zacząłem warzyć piwo ostatnio na stancji, niestety w każdej z trzech warek stężenie aldehydu jest zbyt wysokie... Ktoś w poście poniżej napisał, że to wina wody. Uwarzyłem AIPA i to było jedyne piwo bez emulsji, natomiast jak aromat chmielowy z czasem wyparował jest tragedia... Co ciekwe aldehyd czuć mocniej po leżakowania niż dwa tygodnie po butelkowaniu. Co może być przyczyną? Tenperatura? Woda? Długość fermentacji?
  • fidoangel
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛
    • 2005.07
    • 3489

    #2
    No napisałem jednemu koledze bo to najłatwiejsza sprawa w poszukiwaniach, zmienić wodę. Powodów może być wiele, woda to najmniej prawdopodobna przyczyna ale łatwa do diagnozy.
    Jak nie to trzeba dalej szukać, książkowa sprawa: drożdże, tlen, fermentacja i co tam jeszcze...
    "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

    Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

    Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
    Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
    Sprawdź >>>Przewodnik<<<

    Comment

    • Tiberius
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2016.03
      • 4

      #3
      W moim przypadku Aldehyd Octowy (o ile to był aldehyd) w postaci mocnego zapachu zielonego jabłka występował jedynie w piwach warzonych z ekstraktów (oprócz pilsa z ekstraktów). Odkąd zająłem się zacieraniem nie spotkałem się z tym
      Co do stylu AIPA, u mnie po 5 miesiącach także aromat wyparował, trzeba szybko pić

      Comment

      Przetwarzanie...
      X