Czołem,
Piszę post dotyczący aldehydu octowego. Otóż zacząłem warzyć piwo ostatnio na stancji, niestety w każdej z trzech warek stężenie aldehydu jest zbyt wysokie... Ktoś w poście poniżej napisał, że to wina wody. Uwarzyłem AIPA i to było jedyne piwo bez emulsji, natomiast jak aromat chmielowy z czasem wyparował jest tragedia... Co ciekwe aldehyd czuć mocniej po leżakowania niż dwa tygodnie po butelkowaniu. Co może być przyczyną? Tenperatura? Woda? Długość fermentacji?
Piszę post dotyczący aldehydu octowego. Otóż zacząłem warzyć piwo ostatnio na stancji, niestety w każdej z trzech warek stężenie aldehydu jest zbyt wysokie... Ktoś w poście poniżej napisał, że to wina wody. Uwarzyłem AIPA i to było jedyne piwo bez emulsji, natomiast jak aromat chmielowy z czasem wyparował jest tragedia... Co ciekwe aldehyd czuć mocniej po leżakowania niż dwa tygodnie po butelkowaniu. Co może być przyczyną? Tenperatura? Woda? Długość fermentacji?
Comment