Mam pytanie a mianowicie nie mam garka o pojemności 30 litrów a większość przepisów na piwo w internecie jest na ilość około 20 l piwa i czy mogę zacierać w mniejszym garku a później w uzupełnić różnicę przegotowaną wodą
Rzeczywistość jest po to, by podstawiać jej pod nos krzywe zwierciadła. Serviatus status brevis est 3603 etykiety z zagranicznych piw wypitych osobiście, 1148 recenzji piw na browar.biz (z czego 733zagraniczne opisałem i sfotografowałem jako pierwszy) - stan na 31.01.2020
A najlepszym rozwiazaniem jest wysuplanie tej stowy i nabycie gara :-)
Wiem z wlasnego skromnego doswiadczenia - tez dlugo sie zastanawialem i kombinowalem, co czynic, jak sie nie ma odpowiedniego garnka. I czailem sie z tematem, jak ruski z dynia. W koncu "wzielem" i kupilem na alledrogo naczynie i zabralem sie do roboty. I do dzisiaj nie rozumiem, po cholere tyle czasu zmarnowalem na glupie dyskusje z samym soba...
Tak wiec polecam to wyjscie - i za pare tygodni, zlopiac wlasne piwo, powiesz sobie "wujek Marcellus Walles mial racje" ;-)
Ostatnia zmiana dokonana przez sredstvom; 2016-04-04, 14:51.
Witam. Dla niektórych wydać 140zl na duży gar to nie problem. Dla mnie to był spory wydatek na moje hobby. 18 warek warzyłem w garnku 18l. Warkę 20 litrową można zrobić bez problemu. Normalnie używa się na 1kg słodu 3litry wody. Ja do 10l wody sypałem spokojnie 5kg słodów i resztę garnka uzupełniałem gorącą wodą dla korekcji temperatury. Przy podgrzewaniu na gazie trzeba uważać, żeby nie przypalić gara, więc dobrze jest często mieszać i korygować temperaturę dolewając wrzątku. Do wysładzania trzeba mieć więcej wody. Ja wysładzałem do 3blg, chmieliłem w garze 18l, a nadmiarową brzeczkę gotowałem w innym 5l garnku. Teraz mam 40l gar i jest dużo lepszy komfort pracy, także nie zrażać się i eksperymentować trzeba, a coraz lepsze rozwiązania problemów przychodzą wraz z ilością warek.
Witam. Owszem dla niektórych to duży wydatek. Ja sam długo czekałem z tym zakupem warząc na 16l. I robiłem warki po 20 l. Czasem na jeden duży i trzy mniejsze garnki. Dziś, gdybym miał zaczynać przygodę znowu to garnek kupiłbym szybciej niż fermentor. Skróciłem sam proces technologiczny z 10-12 h do 5-6 godzin. Mniej sprzątania. Żadnej rozlanej brzeczki. Mniejszy bałagan. Po prostu dużo lepszy komfort pracy. Ale oczywiście można na mniejszym, natomiast odkładaj hajsy bo to będzie jeden z najlepszych zakupów jeśli chodzi o Twoje warzenie
Ostatnia zmiana dokonana przez Hanson; 2016-05-07, 20:45.
Jako że miałem pewien udział w wydaniu tej książki, to ją tutaj prezentuję. "Jak warzyć piwo. Kompendium wiedzy piwowara domowego" to polskie tłumaczenie Piotra Kucharskiego znanej na arenie międzynarodowej pozycji Johna Palmera How to Brew. Everything You Need to Know to Brew Great...
Postanowiłem dokonać naturalnego przejścia z brewkitów na zacieranie i warzenie, zakupiłem garnek do pasteryzacji a la Lidl i teraz będę go powoli przystosowywał. Chcę zacząć od mieszadła - widziałem kilka fajnych projektów, ale przydałby się jakiś dobry i konkretny...
Na terenie dawnej fabryki sody we wsi Káraný w tym roku otwarto drugi browar pod szyldem Vinohradský. Zdolności produkcyjne praskiego browaru stały się niewystarczające i dlatego postanowili rozszerzyć produkcję . Właściciele zainwestowali w projekt ponad 100 milionów koron i będą mogli...
U podnóża małej, ale dumnie brzmiącej z nazwy górki Velký Blaník (638 m) rozpościera się widok na małą mieścinę Louňovice pod Blaníkem. Już w 1350 roku w miasteczku powstał i warzył piwo klasztorny browar, tak więc tradycje piwowarskie mieścina ma zacne.
Część wpisów w sieci sugerowała, że browar ten już nie działa, inne nie. Ale po pierwsze nie zawsze warto wierzyć informacjom z wizytówki na profilu firmy na Google (pamiętajmy, że to nie opisywana firma jest administratorem tych danych - tylko Google, a bywa, że internetowy gigant publikuje...
Comment