Jak warzyć nie mając min. 30l garnka?

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • punk1234
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2016.01
    • 2

Jak warzyć nie mając min. 30l garnka?

Mam pytanie a mianowicie nie mam garka o pojemności 30 litrów a większość przepisów na piwo w internecie jest na ilość około 20 l piwa i czy mogę zacierać w mniejszym garku a później w uzupełnić różnicę przegotowaną wodą
  • fidoangel
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛
    • 2005.07
    • 3489

Tak...
    "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
    Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
    Sprawdź >>>Przewodnik<<<

Comment

• wpadzio
      Major Piwnych Rewolucji
      🍼🍼
      • 2011.06
      • 2654

Nie mam garka, nie ma Gierka... jak (k..)(wa)żyć?
      Rzeczywistość jest po to, by podstawiać jej pod nos krzywe zwierciadła.
      Serviatus status brevis est
      3603 etykiety z zagranicznych piw wypitych osobiście, 1148 recenzji piw na browar.biz (z czego 733 zagraniczne opisałem i sfotografowałem jako pierwszy) - stan na 31.01.2020

Comment

• anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10768

Przez jakies 100 warek warzyłem w garnku 17l. Możesz robić gęstsze piwo i rozcieńczyć lub gotować w drugim garnku kilka litrów i dolać
        Mniej książków więcej piwa

Comment

• oczko21
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2014.11
          • 72

Albo po prostu robić mniejsze warki, nie trzeba zawsze robić 20 litrów piwa

Comment

• sredstvom
            Porucznik Browarny Tester
            • 2015.10
            • 362

A najlepszym rozwiazaniem jest wysuplanie tej stowy i nabycie gara :-)
            Wiem z wlasnego skromnego doswiadczenia - tez dlugo sie zastanawialem i kombinowalem, co czynic, jak sie nie ma odpowiedniego garnka. I czailem sie z tematem, jak ruski z dynia. W koncu "wzielem" i kupilem na alledrogo naczynie i zabralem sie do roboty. I do dzisiaj nie rozumiem, po cholere tyle czasu zmarnowalem na glupie dyskusje z samym soba...
            Tak wiec polecam to wyjscie - i za pare tygodni, zlopiac wlasne piwo, powiesz sobie "wujek Marcellus Walles mial racje" ;-)
            Last edited by sredstvom; 2016-04-04, 14:51.
            Czy napija sie panowie piweczka?

Comment

• robrk
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2015.01
              • 26

Witam. Dla niektórych wydać 140zl na duży gar to nie problem. Dla mnie to był spory wydatek na moje hobby. 18 warek warzyłem w garnku 18l. Warkę 20 litrową można zrobić bez problemu. Normalnie używa się na 1kg słodu 3litry wody. Ja do 10l wody sypałem spokojnie 5kg słodów i resztę garnka uzupełniałem gorącą wodą dla korekcji temperatury. Przy podgrzewaniu na gazie trzeba uważać, żeby nie przypalić gara, więc dobrze jest często mieszać i korygować temperaturę dolewając wrzątku. Do wysładzania trzeba mieć więcej wody. Ja wysładzałem do 3blg, chmieliłem w garze 18l, a nadmiarową brzeczkę gotowałem w innym 5l garnku. Teraz mam 40l gar i jest dużo lepszy komfort pracy, także nie zrażać się i eksperymentować trzeba, a coraz lepsze rozwiązania problemów przychodzą wraz z ilością warek.

Comment

• Hanson
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2015.04
                • 7

Witam. Owszem dla niektórych to duży wydatek. Ja sam długo czekałem z tym zakupem warząc na 16l. I robiłem warki po 20 l. Czasem na jeden duży i trzy mniejsze garnki. Dziś, gdybym miał zaczynać przygodę znowu to garnek kupiłbym szybciej niż fermentor. Skróciłem sam proces technologiczny z 10-12 h do 5-6 godzin. Mniej sprzątania. Żadnej rozlanej brzeczki. Mniejszy bałagan. Po prostu dużo lepszy komfort pracy. Ale oczywiście można na mniejszym, natomiast odkładaj hajsy bo to będzie jeden z najlepszych zakupów jeśli chodzi o Twoje warzenie
                Last edited by Hanson; 2016-05-07, 20:45.

Comment

Przetwarzanie...
                X