Mam pytanie a mianowicie nie mam garka o pojemności 30 litrów a większość przepisów na piwo w internecie jest na ilość około 20 l piwa i czy mogę zacierać w mniejszym garku a później w uzupełnić różnicę przegotowaną wodą
Jak warzyć nie mając min. 30l garnka?
Collapse
X
-
Nie mam garka, nie ma Gierka... jak (k..)(wa)żyć?Rzeczywistość jest po to, by podstawiać jej pod nos krzywe zwierciadła.
Serviatus status brevis est
3603 etykiety z zagranicznych piw wypitych osobiście, 1148 recenzji piw na browar.biz (z czego 733 zagraniczne opisałem i sfotografowałem jako pierwszy) - stan na 31.01.2020
Comment
-
-
A najlepszym rozwiazaniem jest wysuplanie tej stowy i nabycie gara :-)
Wiem z wlasnego skromnego doswiadczenia - tez dlugo sie zastanawialem i kombinowalem, co czynic, jak sie nie ma odpowiedniego garnka. I czailem sie z tematem, jak ruski z dynia. W koncu "wzielem" i kupilem na alledrogo naczynie i zabralem sie do roboty. I do dzisiaj nie rozumiem, po cholere tyle czasu zmarnowalem na glupie dyskusje z samym soba...
Tak wiec polecam to wyjscie - i za pare tygodni, zlopiac wlasne piwo, powiesz sobie "wujek Marcellus Walles mial racje" ;-)Last edited by sredstvom; 2016-04-04, 14:51.Czy napija sie panowie piweczka?
Comment
-
-
Witam. Dla niektórych wydać 140zl na duży gar to nie problem. Dla mnie to był spory wydatek na moje hobby. 18 warek warzyłem w garnku 18l. Warkę 20 litrową można zrobić bez problemu. Normalnie używa się na 1kg słodu 3litry wody. Ja do 10l wody sypałem spokojnie 5kg słodów i resztę garnka uzupełniałem gorącą wodą dla korekcji temperatury. Przy podgrzewaniu na gazie trzeba uważać, żeby nie przypalić gara, więc dobrze jest często mieszać i korygować temperaturę dolewając wrzątku. Do wysładzania trzeba mieć więcej wody. Ja wysładzałem do 3blg, chmieliłem w garze 18l, a nadmiarową brzeczkę gotowałem w innym 5l garnku. Teraz mam 40l gar i jest dużo lepszy komfort pracy, także nie zrażać się i eksperymentować trzeba, a coraz lepsze rozwiązania problemów przychodzą wraz z ilością warek.
Comment
-
-
Witam. Owszem dla niektórych to duży wydatek. Ja sam długo czekałem z tym zakupem warząc na 16l. I robiłem warki po 20 l. Czasem na jeden duży i trzy mniejsze garnki. Dziś, gdybym miał zaczynać przygodę znowu to garnek kupiłbym szybciej niż fermentor. Skróciłem sam proces technologiczny z 10-12 h do 5-6 godzin. Mniej sprzątania. Żadnej rozlanej brzeczki. Mniejszy bałagan. Po prostu dużo lepszy komfort pracy. Ale oczywiście można na mniejszym, natomiast odkładaj hajsy bo to będzie jeden z najlepszych zakupów jeśli chodzi o Twoje warzenieLast edited by Hanson; 2016-05-07, 20:45.
Comment
-
Comment