Kupiłem jakiś czas temu zestaw na piwo marcowe z BA(drożdże W 34/70) oraz dodatkowo chmiel Perle. Niestety brak czasu przełożył się na to, że nastały ciepłe dni (w piwnicy 14C). Pytanie: Czy warto fermentować lagera w takiej temperaturze (jeżeli nie, to dlaczego? ma ktoś doświadczenie w fermentowaniu lagerów powyżej 10C?) ? czy może lepiej zainwestować w drożdże ALE i przerobić marcowe na górniaka?
Fermentacja Marcowego w wysokich temp. ?
Collapse
X
-
W 34/70 bardzo ładnie dofermentowują w 12 - 13C.
Ale jak bym miał wstawiac nowe piwo to raczej na drożdżach do ALE tylko o oczystym profilu.
Jak chcesz mieć klarowne piwo to daj żelatynę na ostatnie 3 dni cichej i na 100% nikt się nie zorientuje że to nie lager -
Akurat o klarowność się nie martwię, bardziej o estry, lub niepożądane aromaty, smak. Jakie drożdże do górnej był← by polecane do uzyskania czystego profilu? (czyli te W 34 ładnie dofermentują, ale czy nie będzie wad w piwie przez nie? )Comment
Comment